Senatorul democrat de Missouri, Claire McCaskill, s-a declarat revoltata de refuzul bancherilor si a directorilor marilor companii de a renunta la bonusurile de sute de milioane de dolari pe care le primesc, desi respectivele companii au fost salvate prin bani publici, si a propus limitarea acestor beneficii la 400.000 de dolari pe an, relateaza Huffington Post.

"Am fost furioasa", afirma senatorul democrat. "Cand am aprobat prima transa a ajutorului, au aparut zvonuri privind aceste bonusuri, si este evident ca prea multi dintre acesti oameni se agata de slujbe chiar daca au prabusit companiile pentru care lucreaza. Realitatea se pare ca nu este cuvantul de ordine al zilei"

Astfel incat McCaskill a preluat microfonul Senatului, vineri, pentru a pune punct acestei stari de fapt. Intr-un proiect de lege care i-a luat prin surprindere pe ziaristi, pe colegii sai democrati si chiar Casa Alba, senatorul de Missouri a cerut plafonarea la 400.000 de dolari a beneficiilor pe care le incaseaza angajatii societatilor care primesc bani publici.

"Aceasta cultura, ideea ca acesti oameni au dreptul nu doar la slujbele lor, dar si la bonusuri excesive, chiar si atunci cand companiile unde lucreaza sunt amenintate cu disparitia din cauza deciziilor pe care chiar ei le-au luat, imi pare total ireala", afirma senatorul american.

"Ei nu pricep, pur si simplu. Acesti oameni sunt idioti. Cum te poti astepta ca, din banii contribuabililor, sa platesti bonusuri de 18 miliarde de dolari?... De pe ce planeta provin?", s-a intrebat ea.

In interviul acordat Huffington Post, McCaskill nu a atacat doar directorii marilor coporatii, ci si unele cheltuieli din planul de salvare al Casei Albe, afirmand ca democratii s-au dovedit "supra-anxiosi".

Ea s-a referit in mod deosebit la cheltuielile alocate pentru National Endowment of the Arts (50 mil. dolari) sau cele legate de educatia legata de boli cu transmitere sexuala (335 de mil. dolari), care nu au facut decat sa ofere teme de atac pentru republicani.

"Cred ca suntem, totusi, mai destepti decat atat. Sper ca Senatul sa se dovedeasca mai intelept", a mai spus ea.