Presedintele iranian a salutat posibilitatea unei schimbari a politicii externe americane insa a cerut ca SUA sa-si ceara scuze pentru crimele trecute comise impotriva Iranului, informeaza BBC.

SUA "au fost impotriva poporului iranian in ultimii 60 de ani", a declarat Mahmoud Ahmadinejad in timpul unui discurs tinut in regiunea vestica Khermenshah.

"Cei care vorbesc de schimbare trebuie sa ceara scuze poporului iranian si sa incerce sa repare crimele trecutului", a adaugat Ahmadinejad.

"Cand acestia spun ca vor schimbare, aceasta se poate produce in doua moduri", a declarat liderul de la Teheran. "Prima este o schimbare fundamentala si efectiva, in timp ce a doua este o schimbare de tactica. Este foarte clar ca, daca intelesul schimbarii este cel de-al doilea caz, acesta va fi dezvaluit in curand", a precizat Ahmadinejad.

Remarcile presedintelui iranian sunt primele facute in legatura cu SUA dupa ce Barack Obama a fost investit in functia de presedinte, in urma cu opt zile.

Casa Alba a anuntat recent ca este dispusa "sa intinda o mana daca Iranul isi desclesteaza pumnii".

Intr-un interviu acordat televiziunii Al-Arabiya, Barack Obama a declarat luni ca administratia sa va avea o abordare mai cuprinzatoare fata de lumea musulmana, in puternica opozitie cu politica administratiei Bush. "Este de datoria mea sa va comunic ca poporul american nu este inamicul musulmanilor.(...) Iar daca tari precum Iranul intentioneaza sa-si desclesteze pumnul, vor gasi o mana intinsa din partea noastra", a spus Obama.