Premierul bulgar Serghei Stanisev a declarat ca institutiile de la Bruxelles sunt, uneori, nedrepte cu Bulgaria, dupa ce Comisia Europeana a mentinut marti decizia retragerii acreditarii celor doua agentii de plati, luata in luna iulie, Bulgaria pierzand astfel 220 de milioane de euro - fonduri PHARE. La randul sau, presedintele Ghiorghi Parvanov a afirmat ca "Bulgaria este ostatica" in lupta electorala europeana din 2009, potrivit Novinite.

Seful executivului de la Sofia a declarat ca oficialii de la Bruxelles au standarde duble, afirmand ca Bulgaria nu a fost tratata in acelasi mod in care au fost tratate alte state din UE.

Stanisev a afirmat ca in primii doi ani care au trecut de la aderarea la UE, autoritatile, institutiile si cetatenii bulgari au facut "eforturi constante" pentru modernizarea si reformarea tarii, iar acestea produc deja "rezultatele dorite".

La randul sau, presedintele Parvanov a declarat ca vede o legatura intre decizia de marti a CE si alegerile europene din 2009, adaugand ca "Bulgaria este ostatica in lupta intre principalii candidati".

Parvanov a spus ca "este incorect din partea institutiilor UE sa ignore toate lucrurile care au fost obtinute in ultimele luni".

Seful statului a sustinut insa ca "guvernul este responsabil" pentru pierderea fondurilor. Comisia Europeana a mentinut marti decizia retragerii acreditarii celor doua agentii de plati, luata in luna iulie, Bulgaria pierzand astfel 220 de milioane de euro - fonduri PHARE. Acesti bani reprezinta suma care trebuia contractata pana in 30 noiembrie, o situatie imposibila din punctul de vedere al Bruxelles-ului.

Comisia a suspendat initial 560 de milioane de euro fonduri PHARE destinate Bulgariei. Din acesti bani, 340 de milioane de euro sunt bani contractati, in timp ce 220 de milioane trebuiau contractate pana in 30 noiembrie. Cum Comisia nu crede ca acest lucru mai este posibil, a luat decizia de a retine aceasta suma. In plus, in urma analizei facute, retragerea acreditarii celor doua agentii de plati ramane valabila si in continuare.