Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a transmis marţi condoleanţe familiilor victimelor „tragicului atac terorist” de vineri, de la o sală de concerte de lângă Moscova, la cinci zile după un eveniment condamnat aproape imediat de comunitatea internaţională, notează marţi agenția EFE, citată de Agerpres.

Benjamin Netanyahu si Vladimir Putin in ianuarie 2020, inainte ca relatiile dintre tarile lor sa se deterioreze puternicFoto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

„Cele mai profunde condoleanţe familiilor victimelor tragicului atac terorist de la Moscova. Terorismul, atacul deliberat împotriva civililor în scopuri politice sau religioase, este o crimă odioasă”, a spus Netanyahu într-un comunicat în care nu a transmis condoleanţe guvernului sau preşedintelui rus, Vladimir Putin, remarcă agenţia EFE.

În schimb, preşedintele israelian Isaac Herzog a transmis condoleanţe a doua zi după atac „familiilor victimelor, poporului rus şi liderilor acestuia pentru pierderea îngrozitoare de vieţi”, într-un mesaj similar cu cel transmis atât de preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, cât şi de gruparea teroristă palestiniană Hamas.

„Toate naţiunile civilizate ar trebui să condamne în mod sistematic actele teroriste, indiferent de identitatea autorilor lor, fie că sunt terorişti Hamas care ucid civili israelieni sau terorişti ISIS care ucid civili ruşi”, a apreciat Netanyahu marţi.

Potrivit ultimelor date oficiale, atacul de la sala de concerte Crocus City Hall, la 20 de kilometri de centrul Moscovei, a făcut cel puţin 139 de morţi şi 182 de răniţi.

Condoleanțele cu subînțeles prezentate de Netanyahu Rusiei

Relațiile odată apropiate dintre Israel și Rusia s-au deteriorat dramatic după atacul sângeros comis de Hamas pe teritoriul Israelului în data de 7 octombrie a anului trecut și poziționarea Moscovei față de riposta israeliană care a urmat.

La doar câteva zile după atacul Hamas Președintele Vladimir Putin a criticat perspectiva unei ofensive israeliene în Fâșia Gaza, afirmând că o astfel de operațiune ar fi „inacceptabilă” din cauza numărului mare de victime pe care le-ar provoca în rândul civililor.

După începerea războiului dintre Hamas și Israel, delegaţii ale organizației teroriste palestiniene au vizitat în două rânduri Moscova, fiind primite de emisarul rus pentru Orientul Mijlociu, viceministrul rus de externe Mihail Bogdanov.

După a doua vizită Israelul, care a declarat că va continua războiul până la eradicarea Hamas, a calificat decizia Moscovei de a primi delegația ca fiind una „deplorabilă" și a îndemnat partea rusă să o expulzeze.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns însă că delegația s-a întâlnit cu reprezentanți ai Ministerului rus de Externe, dar nu cu președintele Vladimir Putin sau cu oficiali ai Administrației Prezidențiale de la Moscova.

„Considerăm că este necesar să ne continuăm contactele cu toate părțile și, bineînțeles, vom continua dialogul cu Israelul”, le-a spus Peskov reporterilor în timpul conferinței sale zilnice de presă din data de 27 octombrie.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a stârnit la rândul său furia guvernului israelian după ce a afirmat că ofensiva rusă din Ucraina nu produce „nici pe departe” atât de multe victime precum cea israeliană din Fâșia Gaza.

Urmărește ultimele evoluții din a 762-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.