La aproape 20 de luni de război în Ucraina, în urma căruia mii de civili au murit în atacurile Moscovei, președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că o ofensivă terestră israeliană în Gaza ar avea ca rezultat un nivel de victime civile care ar fi „absolut inacceptabil", informează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Putin a vorbit după ce armata israeliană a cerut tuturor civililor din orașul Gaza, peste un milion de persoane, să se mute în sud în termen de 24 de ore, în timp ce a adunat tancuri înaintea unei invazii terestre așteptate ca răspuns la atacul devastator din weekend al grupului militant islamist Hamas.

Putin, a cărui armată a devastat Ucraina și a ucis mii de civili în cele aproape 20 de luni de război, a declarat că utilizarea armamentului greu în zonele rezidențiale este „plină de consecințe grave pentru toate părțile".

„Și, cel mai important, numărul victimelor civile va fi absolut inacceptabil. Acum, principalul lucru este să oprim vărsarea de sânge", a declarat el, vorbind la un summit în Kârgâzstan cu alte țări care au făcut parte din Uniunea Sovietică.

Cu toate acestea, Putin a declarat că Israelul are dreptul să se apere după ce a fost supus unui „atac de o cruzime fără precedent".

El a făcut apel la eforturi colective pentru a asigura o încetare rapidă a focului și pentru a stabiliza situația pe teren.

„Rusia este pregătită să se coordoneze cu toți partenerii cu spirit constructiv", a spus Putin.

El a spus că negocierile ar trebui să fie îndreptate spre o soluție a conflictului din Orientul Mijlociu cu două state, în care palestinienii să obțină propriul stat cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Putin a repetat criticile anterioare la adresa Statelor Unite, spunând că actuala tragedie este rezultatul eșecului politicii americane în Orientul Mijlociu.

Rusia are legături de lungă durată atât cu Israelul, cât și cu palestinienii, inclusiv cu Hamas, dar relațiile sale cu Israelul au intrat sub presiune de la începutul războiului din Ucraina.

Joi, Moscova a îndemnat Israelul să accepte o încetare a focului pentru a permite transporturilor de alimente și medicamente în Gaza și a declarat că este inacceptabil ca bombardamentele „nediscriminatorii" asupra micului teritoriu de coastă să provoace atât de multe victime civile.

Ministerul rus de Externe a declarat că un ministru adjunct, Mihail Bogdanov, s-a întâlnit vineri cu ambasadorul libanez la Moscova pentru a discuta despre această criză.

Acesta a precizat că discuția lor a subliniat „inadmisibilitatea extinderii confruntării armate în Liban și în alte state din regiune, pericolul unei crize umanitare în creștere și al unui nou aflux masiv de refugiați palestinieni".