Ismail Haniyeh, liderul mișcării palestiniene Hamas, se deplasează marți la Teheran pentru a discuta cu oficialii iranieni, la o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care cere un armistițiu imediat între Israel și Hamas, relatează televiziunea iraniană PressTV, citată de Reuters.

Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, la o întâlnire cu liderul Hamas Ismail HaniyehFoto: Iranian Foreign Ministry / AP / Profimedia

Iranul a sprijinit gruparea Hamas în cele aproape șase luni de război în Gaza, declanșat după ce luptătorii Hamas au lansat un atac surpriză asupra teritoriului israelian, ucigând circa 1.200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici. Peste 32.000 de palestinieni au murit în cele șase luni de război.

Este a doua vizită pe care o va efectua Ismail Haniyeh la Teheran după 7 octombrie când a izbucnit războiul din Gaza.

Rezoluția adoptată luni de ONU a fost salutată de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Nasser Kannani, drept „un pas pozitiv”.

„Un pas mai important este acțiunea efectivă pentru punerea sa în aplicare”, a subliniat oficialul de la Teheran.

Hamas a salutat, de asemenea, rezoluția ONU, dar a precizat că dorește un armistițiu permanent.

Statele Unite s-au abținut de la votul de luni, o mișcare care a permis adoptarea rezoluției. Decizia a fost luată în ciuda alianței puternice dintre SUA și Israel. Washingtonul s-a opus unei astfel de rezoluții până acum, în primele luni ale războiului, și și-a folosit dreptul de veto pentru a proteja Israelul.

Statele Unite s-au opus prin veto la trei proiecte de rezoluții ale Consiliului privind războiul din Gaza. De asemenea, s-au abținut anterior de două ori, permițând consiliului să adopte rezoluții care vizau creșterea ajutorului pentru Gaza și care solicitau pauze prelungite în lupte.

Rezoluția cere, de asemenea, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Israelul afirmă că Hamas a luat 253 de ostatici în timpul atacului terorist din 7 octombrie care a ucis peste 1.200 de oameni.