Liderii statelor membre UE reuniți joi la Consiliul European de la Bruxelles au decis să dea undă verde pentru negocierile de aderare ale Bosniei și Herțegovinei la blocul comunitar, subliniind însă în același timp că țara balcanică va trebui să întreprindă mai multe reforme înainte de începerea efectivă a discuțiilor, scrie Reuters.

Borjana Kristo, șefa executivului bosniac, și Charles Michel, președintele Consiliului EuropeanFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Felicitări! Locul vostru este în familia noastră europeană”, le-a transmis bosniacilor Charles Michel, președintele Consiliului European, într-o postare pe X, după ce a anunțat decizia.

„Decizia de astăzi este un pas important pe drumul vostru spre UE. Acum, munca grea trebuie să continue, astfel încât Bosnia și Herțegovina să avanseze în mod constant, așa cum își dorește poporul vostru”, a adăugat el.

„Proiectul european de pace este în creștere - un semn clar în favoarea unei Europe puternice”, a declarat și cancelarul german Olaf Scholz.

Decizia este considerată un pas istoric pentru Bosnia, sporind speranțele că țara ar putea depăși instabilitatea marcată de rivalități etnice și amenințări de secesiune, la aproape trei decenii de la sfârșitul războiului.

„Astăzi este una dintre cele mai bune zile din istoria Bosniei și Herțegovinei”, a declarat ministrul de externe Elvedin Konakovic pentru postul de televiziune N1, în timp ce strada principală din Sarajevo era decorată cu sute de steaguri ale UE.

Bosnia a profitat de o nouă deschidere față de extinderea UE în rândul oficialilor europeni, care au observat că războiul din Ucraina a ilustrat pericolele existenței unor „zone gri”, destabilizate de puteri străine, la granițele UE.

În ultimele luni, Bosnia a adoptat legi legate de 14 priorități stabilite în 2019 de către Comisia Europeană, axate pe democrație și funcționarea statului, statul de drept, drepturile fundamentale și reforma administrației publice.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat UE să înceapă negocierile de aderare, constatând progrese semnificative în mai multe domenii. Însă țara nu a adoptat încă legile privind instanțele și reforma electorală, ambele fiind priorități stabilite de Comisie.

În cadrul summitului, liderii UE au convenit că blocul comunitar va face următorul pas către negocierile de aderare - adoptarea unui cadru de negociere - de îndată ce Bosnia va lua „toate măsurile relevante” recomandate de Comisie în octombrie.

Negocierile vor dura probabil mai mulți ani și vor fi necesare multe alte reforme politice și economice pentru a obține aderarea.

Elvira Habota, principala oficială bosniacă pentru integrare europeană, a declarat că decizia de joi „aduce un val de optimism pentru cetățeni, instituții, autorități și întreaga societate bosniacă”.

.