Donald Trump a vorbit luni despre „reduceri” ale plăților pentru asistență socială, o declarație imediat criticată de rivalul său democrat, Joe Biden, potrivit AFP.

Joe Biden si Donald TrumpFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Fostul președinte republican, candidat la alegerile din noiembrie, a fost intervievat la canalul CNBC despre planurile sale de finanțare pe termen lung a principalelor sisteme sociale americane: Medicare (asigurare de sănătate pentru persoanele în vârstă), Social Security (asigurare de bătrânețe) și Medicaid (asigurare de sănătate pentru cei mai defavorizați).

„Sunt multe reduceri care sunt posibile”, a declarat magnatul în vârstă de 77 de ani.

„Nu voi permite niciodată ca acest lucru să se întâmple”, a replicat președintele american, aflat în campanie electorală în statul nordic New Hampshire.

„În loc să reduc asigurările de bătrânețe și de sănătate, le voi consolida și mă voi asigura că cei mai bogați își plătesc partea lor echitabilă de taxe”, a adăugat el.

Dacă Donald Trump va fi ales, „el va încerca să anuleze tot ceea ce am făcut până acum”, a declarat democratul în vârstă de 81 de ani, care a lăudat propriile sale eforturi pentru a reduce costul uneori exorbitant al medicamentelor.

Democratul, care a dezvăluit luni un proiect de buget care seamănă cu un manifest electoral, vrea să își finanțeze proiectele prin impozitarea mai puternică a multinaționalelor și a celor mai bogați oameni.

Fostul președinte promite în mod regulat să reducă taxele și să impoziteze mai puternic bunurile importate.

Campania dintre cei doi politicieni, care, cu excepția unei surprize uriașe, vor fi cei doi candidați la alegerile prezidențiale din noiembrie, este acum în plină desfășurare, iar economia este, evident, o problemă majoră.