Un teatru londonez a declarat că „îi pare rău și este întristat” de un incident în care un spectator evreu a fost alungat din sală după ce a refuzat să se ridice în picioare în timp ce era fluturat un steag palestinian, potrivit unei organizații caritabile, citează AFP.

Manifestație uriașă la Londra pentru PalestinaFoto: Tayfun Salci / Zuma Press / Profimedia

Potrivit grupului Campaign Against Antisemitism (CAA), un bărbat israelian, partenera sa și alte patru persoane de origine evreiască au părăsit teatrul din cauza incidentului, care a avut loc sâmbătă la Soho Theatre în timpul unui spectacol al umoristului Paul Currie.

Potrivit CAA, unul dintre spectatorii implicați a declarat organizației că publicul a fost încurajat să se ridice în picioare pentru steagurile ucrainean și palestinian la sfârșitul spectacolului.

Bărbatul israelian a fost apoi întrebat de ce nu s-a ridicat în picioare, înainte ca, potrivit relatării transmise de CAA, comediantul „să țipe la el” și să-i ceară să plece, în timp ce alții strigau „ieșiți afară” sau „Palestina liberă”.

Spunând că îi pare „rău și este întristat”, teatrul a declarat că ia incidentul „foarte în serios” și că încearcă să stabilească ce s-a întâmplat „cât mai amănunțit, sensibil și rapid posibil”.

„Ceea ce au trăit membrii publicului de credință evreiască este atroce”, a denunțat un purtător de cuvânt al CAA, „alungarea evreilor din teatre amintește de cele mai întunecate zile ale omenirii și nu ar trebui să aibă loc în centrul Londrei în 2024”.

La fel ca multe alte țări, Marea Britanie a înregistrat o creștere a incidentelor antisemite de la atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care s-au soldat cu peste 1.160 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Ofensiva israeliană ca represalii a provocat 28.340 de morți în Fâșia Gaza, în marea lor majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

Potrivit CAA, 80% dintre evreii britanici consideră că evenimentele recente au dus la o ostilitate tot mai mare față de evrei.