Parlamentul Marii Britanii a votat joi pentru revizuirea normelor comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord, deschizând calea pentru eliminarea blocajului la guvernare din regiune, după o pauză de doi ani, potrivit Reuters.

Granita dintre Irlanda si Irlanda de NordFoto: Press Eye Ltd / Shutterstock Editorial / Profimedia

Parlamentarii din Camera Comunelor au aprobat modificările, fără vot formal, inclusiv reducerea controalelor asupra mărfurilor care călătoresc din Marea Britanie în Irlanda de Nord, abordând cea mai mare nemulțumire a Partidului Democratic Unionist (DUP).

La scurt timp după vot, DUP a solicitat în mod oficial o ședință a parlamentului Irlandei de Nord pentru a forma un guvern de împărțire a puterii, o parte esențială a unui acord de pace din 1998 care a pus capăt la decenii de violență politică.

Adunarea Irlandei de Nord va trebui să se reunească pentru a alege un președinte și pentru a numi primul ministru al viitorului guvern local.

Este de așteptat ca ea să fie Michelle O'Neill, vicepreședinte al Sinn Fein, marea câștigătoare a ultimelor alegeri locale, o premieră în provincie. „Avem mult de lucru în fața noastră”, a declarat ea.

Irlanda de Nord a rămas fără un guvern descentralizat de când DUP, partid pro-britanic, a părăsit guvernarea în semn de protest față de regulile comerciale post-Brexit, despre care a spus că au creat bariere cu restul Regatului Unit și au subminat locul Irlandei de Nord în cadrul acestuia.

Închiderea guvernului în ultimele săptămâni a declanșat greve în masă ale lucrătorilor din sectorul public care au cerut majorări salariale întârziate.

Într-o premieră istorică, naționaliștii irlandezi Sinn Fein vor prelua postul de prim-ministru după ce au obținut cele mai multe locuri în alegerile din 2022 din regiune.