Guvernul israelian a acuzat marți agenția ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa) că este „fundamental compromisă”, în special pentru că permite mișcării islamiste Hamas „să îi folosească infrastructura” pentru a-și desfășura activitățile militare și pentru a „ascunde teroriști”, potrivit AFP.

Tabără de refugiaţi palestinieni a UNRWA în GazaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Agenția, pe ai cărei angajați Israelul îi acuză că au participat la atacul din 7 octombrie, a „angajat masiv teroriști” și printre cei 13.000 de angajați ai săi din Gaza și „s-a bazat pe Hamas pentru a distribui ajutoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Eylon Levy, într-o înregistrare video.

El a precizat că „aproximativ 10%” dintre angajați erau membri ai Hamas și ai Jihadului Islamic, cealaltă mare mișcare islamistă din Gaza, iar „aproximativ 50% erau rude de gradul întâi ale acestor membri”.

Guvernul izraelian nu a oferit însă nicio dovadă pentru a susține aceste afirmații, pe care AFP nu a putut să le verifice.

Unrwa, un actor-cheie pentru milioane de palestinieni de la înființarea sa în 1949, „nu este neutră”, a declarat Eylon Levy.

Agenția, ai cărei angajați din Gaza sunt în majoritate palestinieni, este în plină agitație de la acuzațiile aduse de Israel, la scurt timp după o decizie a Curții Internaționale de Justiție.

Sesizată de Africa de Sud, cea mai înaltă instanță a ONU ceruse vineri Israelului să prevină eventuale acte de „genocid” și să „ia măsuri imediate” pentru a permite furnizarea de „ajutoare umanitare de care palestinienii au nevoie urgentă” în Fâșia Gaza.

Unrwa a precizat că a suspendat majoritatea celor doisprezece membri ai săi pe baza informațiilor furnizate de Israel și că a deschis o anchetă.

Statele Unite și-au suspendat imediat finanțarea pentru UNRWA, urmate de o serie de țări, printre care România, Germania, Australia, Italia, Finlanda și Regatul Unit.

Cine ar fi cei 12 angajați ai agenției ONU implicați în atacul sângeros al Hamas asupra Israelului

Unul dintre cei 12 palestinieni identificaţi, care au şi fotografii în dosarul serviciilor secrete israeliene, este un consilier şcolar acuzat că a oferit asistenţă - nespecificată - fiului său pentru răpirea unei femei în timpul infiltrării Hamas din 7 octombrie 2023, când Israelul spune că 1.200 de persoane au fost ucise şi 253 răpite.

Un altul, asistent social al UNRWA, este acuzat de implicare - tot nespecificată - în transferul în Gaza a cadavrului unui soldat israelian ucis şi de coordonarea mişcărilor camioanelor folosite de atacatori şi a livrărilor de arme.

Un al treilea palestinian din dosar este acuzat că a luat parte la un raid în satul israelian de frontieră Beeri, unde 10 la sută dintre locuitori au fost ucişi.

Un al patrulea palestinian este acuzat că a participat la un atac la Reim, locul unde a fost invadată atât o bază militară, cât şi petrecerea de la festivalul unde au murit peste 360 de participanţi.

„Pe baza informaţiilor strânse, a documentelor şi a cărţilor de identitate confiscate în timpul luptelor, este acum posibil să se semnaleze aproximativ 190 de agenţi terorişti Hamas şi ai PIJ (Jihadul Islamic Palestinian) care servesc ca angajaţi ai UNRWA”, se arată în dosarul redactat în limba ebraică, scrie Reuters, conform News.ro.

În raportul citat, serviciile israeliene de informaţii acuză Hamas de „desfăşurarea metodică şi deliberată a infrastructurii sale teroriste într-o gamă largă de facilităţi şi instalaţii ale ONU”, inclusiv în şcoli. Hamas neagă.