Premierul slovac Robert Fico a declarat că viața este „normală” la Kiev marți, în ziua în care un nou val de atacuri rusești a lovit capitala și alte orașe ucrainene, soldate cu opt morți și zeci de răniți, potrivit AFP.

Robert FicoFoto: MARTIN DOMOK / News and Media / Profimedia

Relațiile dintre Slovacia și Ucraina s-au deteriorat în urma unei serii de comentarii incendiare ale dlui Fico, care a pus la îndoială suveranitatea Ucrainei și a cerut un Kievului să cedeze Rusiei o bucată din teritoriul său.

Șeful guvernului populist al Slovaciei urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său ucrainean la Ujgorod, un oraș aflat la granița dintre cele două țări.

„De ce să mă duc la Kiev când mă pot întâlni cu premierul ucrainean la Ujgorod? Nu văd care este diferența”, a declarat Fico reporterilor.

„Chiar credeți că există un război la Kiev? Nu puteți fi serios. Mergeți acolo și veți vedea că, în acest oraș, viața este normală, complet normală”, a adăugat el.

Fico s-a pronunțat adesea împotriva ajutorului militar acordat Ucrainei și se opune sancțiunilor împotriva Rusiei.

Marți, el a declarat că trebuie făcut totul „pentru a opri luptele”. „Dar nu prin trimiterea de noi vagoane de arme îi vom opri”, a insistat el.

Marți, Rusia a bombardat orașe ucrainene, ucigând opt persoane și rănind alte zeci.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că 20 de persoane au fost rănite în atacul din capitala ucraineană.