Premierul slovac Robert Fico a susținut într-o declarație pentru radioul slovac că va bloca aderarea Ucrainei la NATO. El susține că Ucraina va trebui să facă un „compromis” și să cedeze din teritoriul său Rusiei, scrie The Kyiv Independent.

Robert FicoFoto: MARTIN DOMOK / News and Media / Profimedia

Fico urmează să se întâlnească cu premierul ucrainean Denîs Șmîhal pe 24 ianuarie.

Premierul slovac, care se alătură constant liderului maghiar Viktor Orban în declarațiile sale despre Ucraina, a susținut că Kievul este dominat de Washington. El a spus că Ucraina va trebui să cedeze Rusiei o bucată din teritoriul său, ceea ce el a numit un „compromis”.

„La ce se așteaptă, că rușii vor părăsi Crimeea, Donbasul și Luhansk? Este nerealist", a spus el.

Fico a cerut recent stabilizarea relațiilor dintre UE și Rusia și a adăugat că Moscova „are nevoie și de garanțiile sale de securitate”.

Mai mulți experți au subliniat recent că, în ciuda retoricii aprinse, este puțin probabil ca Fico să se opună direct consensului occidental în pași practici. Ajutorul UE rămâne blocat din cauza opoziției unice din partea Ungariei.

Fico a mai spus că nu se opune aderării Ucrainei la UE dacă Kievul îndeplinește toate criteriile pentru aderare.

Într-un alt atac recent asupra unității occidentale, Slovacia nu s-a alăturat celor aproape 50 de țări pentru a denunța desfășurarea raportată de rachete balistice nord-coreene împotriva Ucrainei.

Ministrul slovac de externe, Juraj Blanar, a declarat că este gata să condamne acordurile militare dintre Rusia și Coreea de Nord, după ce a primit dovezi relevante.

Robert Fico ocupă, din octombrie 2023, pentru a patra oară funcția de prim-ministru al Slovaciei. Fico, politician apropiat de premierul ungar Viktor Orban, a demisionat în 2018 din funcţia de prim-ministru, pe fondul protestelor publice fără precedent împotriva corupţiei care au izbucnit după asasinarea jurnalistului de investigații Ján Kuciak.

Politicianul populist a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie 2023 în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.