Spitalul arab al-Ahli, unul dintre ultimele care mai funcționau în nordul Fâșiei Gaza, și-a încetat activitatea marți, după ce a fost luat cu asalt de armata israeliană, potrivit directorului său, citat de AFP.

Parcarea spitalului Al-Ahli dupa explozia de marti searaFoto: Wang Dongzhen / Xinhua News / Profimedia Images

Armata israeliană a asediat luni seară acest spital din orașul Gaza, arestând mai mulți medici, asistente și răniți și distrugând o parte din spații, a declarat pentru AFP directorul spitalului, medicul Fadel Naïm.

„Intervenția armatei de ocupație a scos spitalul din funcțiune. Suntem în imposibilitatea de a primi pacienți sau răniți”, a declarat el pentru AFP.

Patru persoane rănite luni de tiruri israeliene în timp ce se aflau în spital au murit marți, a adăugat el.

„Ne-au legat la ochi și la mâini. Ne-au durut mâinile din cauza frânghiilor. Am fost ținuți legați mai mult de nouă ore în frig”, a declarat un infirmier, Mohamad Araj, pentru AFPTV, după ce a fost eliberat.

„Au torturat pe oricine au vrut. Puteam auzi țipetele, chiar dacă eram legați la ochi. Nu știam ce se va întâmpla cu noi, dacă vom fi uciși sau dacă vom supraviețui”, a adăugat el.

Chestionată, armata israeliană nu a reacționat imediat la aceste acuzații.

Al-Ahli Arab, cunoscut și sub numele de Spitalul Baptist, fusese deja afectat de o explozie în parcarea sa la 17 octombrie, care, potrivit autorităților Hamas, a provocat moartea a peste 400 de persoane.

Hamas a pus explozia pe seama unei lovituri israeliene, dar Israelul a negat acest lucru, prezentând dovezi că a fost o lansare ratată a Jihadului Islamic, o altă grupare armată palestiniană.

Ashraf al-Qidreh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din cadrul guvernului Hamas, a afirmat, de asemenea, marți, că un alt spital din nordul Fâșiei Gaza, al-Awda, situat în Jabaliya, a fost transformat „în cazarmă” de către armata israeliană.

Potrivit acestuia, armata reține 240 de persoane în spital, „inclusiv 80 de cadre medicale și 40 de pacienți”, și l-a arestat pe directorul acestuia, doctorul Ahmad Mhanna.

Situația umanitară, deja catastrofală, se înrăutățește din ce în ce mai mult în Fâșia Gaza din cauza bombardamentelor israeliene intense, potrivit organizațiilor umanitare care operează acolo.

Penuria de apă, de electricitate și de alimente rămâne evidentă, în ciuda sosirii ajutoarelor umanitare.

Duminică, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că spitalul arab al-Ahli primește „pacienți în stare critică” de la spitalul vecin al-Chifa „pentru operații chirurgicale”.

Al-Shifa, cel mai mare complex spitalicesc din Fâșia Gaza, funcționează în prezent la capacitate minimă și cu o echipă foarte mică, după ce a fost vizat în noiembrie de o operațiune majoră a armatei israeliene, care acuză Hamas că folosește spitalele ca centre de comandă.

Potrivit ONU, mai puțin de o treime dintre spitalele din Fâșia Gaza sunt măcar parțial operaționale.