În urma unei întâlniri care a avut loc luni la Budapesta, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și premierul ungar Viktor Orban s-au angajat să consolideze relațiile bilaterale, în condițiile în care Ungaria s-a izolat în UE și a declarat că își „caută aliați”, potrivit AFP.

Recep Tayyip Erdogan si Viktor OrbanFoto: Marton Monus / DPA / Profimedia

Aceasta este a doua vizită a șefului de stat turc în patru luni, un semn al apropierii dintre cei doi lideri, singurii care nu au ratificat încă aderarea Suediei la NATO.

„Vrem să ne consolidăm legăturile în domenii precum apărarea și energia, unde avem deja o cooperare fructuoasă”, a declarat Erdogan în fața presei, vizând schimburi comerciale în valoare de 5,4 miliarde de euro, în creștere de la 4 miliarde în acest an.

Liderii au decis, de asemenea, să își consolideze „parteneriatul strategic”, la doar 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două națiuni.

„Toate condițiile sunt întrunite pentru a duce legăturile noastre la un nou nivel”, a subliniat Orban.

După un secol XX marcat de dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar în 1920 și de decenii de regim comunist, Ungaria vrea „să își ia revanșa în secolul XXI”, a adăugat el. „Și pentru a realiza acest lucru, căutăm aliați”.

În ultimii ani, Viktor Orban a purtat o serie de lupte cu Bruxelles și partenerii săi occidentali, blocând săptămâna trecută un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, dar în același timp a dus o politică de deschidere către est.

Cal vs. mașină

Singurul lider al UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul de la invazia rusă în Ucraina, el s-a apropiat, de asemenea, de Turcia, China și țările din Asia Centrală.

În timpul vizitei lui Recep Tayyip Erdogan a fost abordată și problema extinderii NATO, potrivit unui mesaj postat pe X (fostul Twitter) de președintele ungar Katalin Novak.

Liderul turc, care a acceptat în cele din urmă să-și ridice veto-ul în iulie, a condiționat recent ratificarea de către Turcia de aprobarea „simultană” de către Congresul american a vânzării de avioane F-16 către Turcia.

La rândul său, Ungaria și-a dat acordul de principiu, dar trage de timp de luni de zile. În septembrie, Orban a declarat că nu există „nicio urgență” pentru a proceda la vot, cerând mai întâi „respect” din partea țării nordice.

Budapesta îi cere Stockholmului să înceteze politica sa de „denigrare” și comentariile sale regulate despre faptul că Budapesta nu respectă statul de drept.

Recep Tayyip Erdogan a primit din partea gazdei sale un cal din rasa maghiară Nonius, renumită pentru rezistența și forța sa.

„Cadoul unei națiuni ecvestre pentru alta”, a scris Viktor Orban pe rețelele de socializare, mulțumind că a primit în schimb o mașină electrică de fabricație turcească.

„Cea mai bună afacere pe care am făcut-o vreodată: pentru un cal, am primit 435 de cai putere”, a exclamat el.