Peste 1.100 de pacienţi trataţi într-un cabinet stomatologic din Cherbourg, un oraş din vestul Franţei, au fost invitaţi să se supună unor teste de depistare a hepatitei B şi C, precum şi a virusului HIV, după ce au fost constatate „deficienţe grave” în timpul unei inspecţii, relatează AFP și Agerpres.

Cabinet stomatologicFoto: GOMBERT, SIGRID / Sciencephoto / Profimedia

„Ţinând cont de caracterul îngrijorător al situaţiei”, Agenţia Regională de Sănătate (ARS) din Normandia a adăugat miercuri că l-a suspendat pe acel medic stomatolog „pentru o durată maximală de cinci luni”.

În timpul unei inspecţii a cabinetului din Cherbourg-en-Cotentin în care lucra stomatologul în cauză, ARS Normandie a constatat „numeroase deficienţe grave care puneau în pericol securitatea angajaţilor şi calitatea şi siguranţa serviciilor de îngrijire”.

ARS nu a precizat natura acelor „deficienţe”, dar potrivit cotidianului La Presse de la Manche, echipamentul utilizat în cabinetul stomatologic în timpul îngrijirilor acordate „nu a fost sterilizat”.

„Aplicând principiul precauţiei şi având la bază o evaluare a riscurilor de infectare”, ARS a cerut ca „pacienţii să fie informaţi, din cauza unui risc scăzut de transmitere a virusului hepatitei B (VHB), hepatitei C (VHC) şi HIV”, precizează comunicatul agenţiei franceze.

Această măsură se referă la „toţi pacienţii care au frecventat cabinetul de la deschiderea acestuia în ianuarie 2023”, al căror număr a fost estimat la 1.145.