Aproximativ doi civili au fost uciși pentru fiecare luptător Hamas ucis în Fâșia Gaza, au declarat luni oficiali militari israelieni de rang înalt, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

Palestinieni răniți în atacurile din GazaFoto: ashraf amra / AFP / Profimedia

„Nu spun că este bine că avem un raport de doi la unu”, a declarat un oficial în cadrul unui briefing de presă, adăugând că utilizarea scuturilor umane face parte din „strategia de bază” a Hamas.

„Trebuie să sperăm că acest raport va fi mult mai mic în următoarea fază a războiului”, a adăugat el.

Numărul tot mai mare de morți și criza umanitară din Gaza a stârnit indignare în întreaga lume.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, susține că războiul purtat de Israel după 7 octombrie a ucis aproape 16.000 de persoane, dintre care 70% copii și femei.

Potrivit Israelului, 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise de Hamas la 7 octombrie, iar aproximativ 240 de persoane au fost răpite și duse în micul teritoriu palestinian.

Câți luptători Hamas au fost uciși?

Întrebat despre rapoartele potrivit cărora 5.000 de luptători Hamas au fost uciși, un oficial de rang înalt a declarat: „Cifrele sunt mai mult sau mai puțin corecte”.

Statele Unite, principalul aliat al Israelului, i-au cerut acestuia să facă mai mult pentru a evita victimele civile în timp ce operațiunile se deplasează spre sud, unde mulți locuitori din Gaza s-au refugiat după ce au fugit din nordul devastat.

Armata desfășoară un software de cartografiere de înaltă tehnologie pentru a încerca să reducă numărul de decese în rândul necombatanților, au declarat înalți oficiali militari israelieni.

Sistemul integrează semnale de telefonie mobilă, supraveghere aeriană și inteligență artificială pentru a menține o hartă actualizată în permanență care arată concentrațiile de populație pe întreg teritoriul.

Fiecare dintre cele 623 de celule de pe hartă are un cod de culori, iar culoarea verde desemnează zonele în care cel puțin 75% din populație a fost evacuată.

„În sud, pentru că aproape s- dublat populația, operațiunile sunt mult mai calculate”, a spus oficialul. „Ne ia mult mai mult timp pentru a ne asigura că eforturile noastre (de avertizare a civililor) sunt eficiente”.

Harta, rezultatul a opt ani de cercetări, este pusă la dispoziția comandanților și a unităților de pe teren, au adăugat ei.

Cu toate acestea, Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a pus la îndoială utilitatea unui astfel de instrument într-o regiune în care accesul la telecomunicații și electricitate este sporadic.