Acordul Israel-Hamas convenit miercuri pentru eliberarea a 50 de ostatici deținuți în Gaza în schimbul eliberării a 150 de prizonieri palestinieni va fi repetat în cursul acestei luni, a declarat un oficial palestinian pentru Reuters.

Mama fetei răpite de Hamas cere eliberarea prizonierilor Foto: Ohad Zwigenberg / AP / Profimedia

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că acest lucru ar însemna eliberarea totală a 100 din cele aproximativ 240 de persoane capturate de Hamas în timpul valului de crime din 7 octombrie în sudul Israelului.

După 47 de zile de lupte soldate cu mii de morți și răniți, Israel și Hamas au încheiat un acord de încetare temporară a focului pentru 4 zile, timp în care va avea loc cel puțin un schimb de prizonieri: 50 de ostatici ai Hamas vor fi eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Acordul va permite, de asemenea, ca sute de camioane care transportă ajutor umanitar, provizii medicale și combustibil să intre în Gaza. Aproximativ 240 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza în timpul atacului sângeros lansat de Hamas asupra Israelului în 7 octombrie.

SUA au presat Qatar să renunțe la cererea Hamas ca femeile israeliene ostatice sub 50 de ani să fie desemnate soldați

Președintele american Joe Biden l-a trimis pe șeful CIA, William Burns, în Qatar pentru a anula cererea Hamas de a desemna toate femeile israeliene sub 50 de ani ca soldați, și de a folosi această clasificare doar pentru cele cinci femei soldat aflate în serviciu activ, deținute de grupul terorist, spune oficialul, potrivit Times of Israel.

În plus, cerința ca Crucea Roșie Internațională să viziteze toți ostaticii rămași este un element obligatoriu al acordului, spune oficialul, iar SUA, Egiptul și Qatar vor exercita presiuni pentru a se asigura că aceasta este respectată.

  • știrea se actualizează