Procurorii ucraineni suspectează un deputat că a încercat să îl mituiască pe directorul agenției de reconstrucție a țării cu bitcoini, dosarul de corupție fiind primul caz instrumentat în Ucraina în care sunt implicate criptomonede, relatează Reuters.

Semen Krivonos, procurorul-sef al Biroului National Anticoruptie al UcraineiFoto: Ruslan Kaniuka/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Biroul Național Anticorupție al Ucrainei a declarat marți că legiuitorul, un membru al comisiei pentru combaterea corupției din parlamentul de la Kiev, este suspectat că a oferit echivalentul a 50.000 de dolari în bitcoin în schimbul unor fonduri de stat pentru construirea de infrastructură pe care o controla.

Procurorii ucraineni nu au dezvăluit numele parlamentarului vizat de dosar, precizând însă că acesta a fost înștiințat cu privire la suspiciunile la adresa sa. Site-ul de știri Ukraîinska Pravda notează însă că ar fi vorba de Andrei Odarcenko, un parlamentar al partidului „Slujitorul Poporului” al președintelui Volodimir Zelenski.

Directorul Agenției de Stat pentru Reconstrucția și Dezvoltarea Infrastructurii a raportat tentativa de mituire autorităților după ce a primit prima tranșă de bitcoini, în valoare de 10.000 de dolari, potrivit procurorilor.

„Acesta este primul caz documentat de instituțiile anticorupție în istoria Ucrainei în care folosul ilegal este sub formă de criptomonede”, a declarat Biroul Național Anticorupție într-un comunicat remis presei.

Ucraina își intensifică eforturile anticorupție

Agenția Reuters amintește că Ucraina a promis că își va intensifica eforturile de combatere a corupției în condițiile în care Comisia Europeană a recomandat oficial pe 8 noiembrie începerea discuțiilor de aderare a țării la blocul comunitar.

Într-un interviu acordat Reuters mai devreme în cursul acestui an, procurorul-șef al Biroului Anticorupție de la Kiev, Semen Krîvonos, a declarat că prioritățile agenției pe care o conduce sunt combaterea infracțiunilor din sectoare precum apărarea și reconstrucția în condițiile în care țara se află în război.

Anunțul privind anchetarea cazului de dare de mită în bitcoin vine la doar o zi după ce procurorii ucraineni au declarat că îi investighează pentru delapidare pe Yurii Șcîhol, directorul Serviciului de Comunicații Speciale și Protejarea Informațiilor Ucrainei și pe Viktor Jora, adjunctul său.

Președintele Volodimir Zelenski i-a demis din funcție pe cei doi imediat după anunțul procurorilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 636-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.