Argentinianul Javier Milei a promis, în primul său discurs în calitate de președinte ales, că nu va exista „loc pentru jumătăți de măsură” pentru a relansa țara din cea mai gravă criză economică din ultimele două decenii. Dar, dacă nu va reuși să valorifice alianțele politice, este posibil ca jumătățile de măsură să fie tot ceea ce poate realiza, scrie Reuters.

Javier MileiFoto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Outsiderul libertarian radical conduce o coaliție cu o reprezentare limitată în Congres. Ca atare, el va fi nevoit să negocieze cu noii săi aliați conservatori și cu o opoziție peronistă sceptică pentru a-și promova agenda.

Economistul, relativ novice în politică, a obținut duminică o victorie istorică în turul doi al alegerilor prezidențiale din țara sud-americană, rupând, pentru prima dată în ultimele decenii, hegemonia celor două coaliții politice principale, pe fondul unei inflații care se apropie de 150% și al creșterii sărăciei.

El a promis un plan de dur pentru economie, care include închiderea în cele din urmă a băncii centrale, renunțarea la moneda locală peso în favoarea dolarului, reducerea dimensiunii guvernului și privatizarea companiilor de stat, cum ar fi gigantul energetic YPF.

Totuși, aceste planuri se vor confrunta cu împotriviri, iar Milei va avea o poziție slabă în Congres.

Blocul său Liberty Advances va avea doar șapte locuri în Senat din 72 și doar 38 din 257 în Camera Deputaților.

„Milei va avea nevoie de o reașezare a alianțelor pentru a impune legi în Congres. În caz contrar, nu va putea guverna prin intermediul legislativului”, a declarat analistul politic local Raul Timerman.

Deși Milei ar putea să folosească ordonanțe executive de urgență în unele cazuri, pentru majoritatea modificărilor legislative va trebui să obțină o majoritate de cel puțin 50% din sprijinul Congresului.

De asemenea, coaliția sa nu are guvernatori regionali sau primari, lucru important într-un sistem puternic federal în care provinciile dețin multă putere. Senatorii colaborează îndeaproape cu guvernatorii regiunilor lor, iar sectoare precum educația și sănătatea sunt în mare parte gestionate la nivel provincial și nu federal.

„Guvernul Milei va trebui cu siguranță să se bazeze pe aliații săi politici pentru început”, a declarat Federico Aurelio, care conduce firma de consultanță Aresco. „Și apoi va trebui să se angajeze în dialog cu întregul spectru politic”.

Milei a declarat duminică seară că a urat bun venit „tuturor argentinienilor buni” la proiectul său, dar campania sa nu a explicat modul în care va lucra dincolo de alianțele politice și a fost adesea critic la adresa altor partide înainte de vot.

Ce șanse de reușită are? „Se negociază”

Milei se va confrunta probabil cu o puternică împotrivire din partea coaliției peroniste învinse, care va păstra însă mulți aleși în ambele camere ale Congresului.

Este puțin probabil ca peroniștii să susțină schimbările propuse de Milei - inclusiv revizuirea sistemelor de sănătate, educație și pensii.

Cu toate acestea, Milei a format o alianță incomodă cu membrii cheie ai blocului conservator Împreună pentru schimbare (Juntos por el Cambio), inclusiv cu fostul președinte conservator Mauricio Macri și fosta candidată Patricia Bullrich. Aceasta va fi cheia pentru a debloca anumite proiecte.

Negocierile sunt deja în curs de desfășurare, ceea ce ar putea avea un impact asupra componenței cabinetului său final.

„Ei negociază”, a declarat pentru Reuters o sursă din blocul „Împreună pentru Schimbare” despre șansele ca oficialii săi să se alăture cabinetului care va intra în funcție la 10 decembrie. „Împreună pentru Schimbare” - la rândul său divizat în ceea ce privește sprijinul pentru Milei - va avea 94 de deputați în camera inferioară și 21 în camera superioară.

„Consolidarea guvernului va fi o provocare uriașă”, a declarat analistul Mariel Fornoni de la firma de consultanță Management & Fit, care a adăugat că va fi dificil din punct de vedere logistic să negocieze cu primarii și guvernatorii opoziției.

„Primul lucru pe care îl cred este că va trebui să înțeleagă regulile jocului politic. Iar acesta este un lucru cu care nu este obișnuit”, spune analistul pentru Reuters.

Pe același subiect: