Un bărbat american în vârstă de 44 de ani, condamnat la moarte pentru uciderea și violarea unei studente în 1996, a fost executat joi prin injecție letală în Oklahoma, au anunțat procurorul și autoritățile penitenciare din acest stat din centrul SUA, potrivit AFP.

Camera de executie cu injectie letala in TexasFoto: Texas Dept of Criminal Justice via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Violul și uciderea lui Juli Busken, în vârstă de 21 de ani, studentă la Universitatea din Oklahoma, au rămas nerezolvate până când au fost efectuate teste ADN asupra lui Anthony Sanchez, după ce acesta a fost încarcerat în 2002 în Oklahoma pentru tâlhărie.

Poliția statală a identificat atunci ADN-ul său cu cel găsit pe victimă, ceea ce a dus la condamnarea lui Anthony Sanchez la moarte în 2006.

Sanchez și-a susținut întotdeauna nevinovăția și a pus recent crima pe seama tatălui său, care s-a sinucis în 2022 și care, potrivit acestuia, a mărturisit că a comis-o.

Însă testele ADN efectuate asupra decedatului au infirmat această teorie, iar apelurile lui Anthony Sanchez pentru suspendarea execuției au fost respinse.

El a fost executat joi dimineață la penitenciarul de stat din orașul McAlester.

Oklahoma a reluat execuțiile în 2021, după un moratoriu de șase ani din cauza execuțiilor ratate din 2014 și 2015. Execuția lui Anthony Sanchez este cea de-a treia de la începutul anului.

Ea este a 18-a execuție din SUA în 2023, toate efectuate prin injecție letală.