Statele Unite ale Americii şi-au dublat importurile de uraniu din Rusia, în prima jumătate a acestui an, în timp ce face presiuni pentru extinderea sancţiunilor europene, a declarat, luni, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, citat de hirado.hu.

Peter SzijjartoFoto: Omer Taha Cetin / AFP / Profimedia

La Congresul Industriei Energiei Atomice din Europa Centrală şi de Est, şeful diplomaţiei ungare a acuzat din nou că Europa nu a reuşit să ofere răspunsuri adecvate la războiul din Ucraina, politica de sancţiuni a fost un eşec total, cantitatea de resurse energetice a scăzut semnificativ, iar preţul energiei a crescut, ceea ce reduce serios şi competitivitatea.

El a spus că energia nucleară ar putea fi o „platformă excelentă pentru o cooperare pragmatică, bazată pe interese comune, între est şi vest, deoarece simţul raţiunii ar trebui păstrat chiar şi în cazul unui conflict”, iar de pe urma acestui lucru „toată lumea ar avea numai de câştigat”.

„Centralele nucleare modulare sunt ca soţia lui Columbo. Nimeni nu a văzut-o încă”

Potrivit lui Péter Szijjártó, crearea coaliţiei nucleare conduse de francezi, care are deja şaisprezece membri, reprezintă o evoluţie pozitivă. În opinia sa, este un obiectiv necesar ca până în 2050, în Uniunea Europeană să fie creată o capacitate de energie nucleară de 150 de gigawaţi, iar pentru asta trebuie construite 30-40 de reactoare noi, fiind necesară şi prelungirea duratei de viaţă a unor centrale existente, scrie hirado.hu.

Ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior a mai spus că astăzi toată lumea aşteaptă mici centrale nucleare modulare (SMR), însă deocamdată „acestea sunt ca soţia lui Columbo: toată lumea vorbeşte despre ea, dar nimeni nu a văzut-o încă”.

Oficialul ungar a declarat, de asemenea, că în timp ce sunt exercitate presiuni pentru extinderea sancţiunilor europene, în prima jumătate a acestui an Statele Unite ale Americii şi-au dublat importurile de uraniu din Rusia.