Statul chilian va prelua în premieră căutările pentru găsirea celor peste o mie de persoane dispărute în timpul dictaturii generalului Augusto Pinochet, cu câteva zile înainte ca această ţară să comemoreze 50 de ani de la lovitura de stat dată de acesta, informează Reuters și Agerpres.

Comemorare a victimelor lui Pinochet in ChileFoto: Joshua Arguello / Zuma Press / Profimedia Images

Timp de decenii, de aceste căutări s-au ocupat aproape exclusiv familiile victimelor şi doar 307 de rămăşiţe umane au fost găsite. Soarta altor 1.162 rămâne necunoscută.

„Justiţia a întârziat prea mult”, a declarat preşedintele Gabriel Boric, lansând Planul naţional pentru căutarea adevărului şi justiţiei, prima iniţiativă oficială de acest tip.

„Singurul mod de a construi un viitor mai liber şi mai respectuos faţă de viaţa şi demnitatea umană este de a cunoaşte tot adevărul”, a adăugat Boric în timpul unei ceremonii organizate în exteriorul palatului prezidenţial, la care forţele de opoziţie de dreapta nu au asistat.

Finanţat de stat, acest plan vizează să reconstituie traiectoria victimelor după arestarea şi dispariţia lor. Majoritatea celor dispăruţi erau muncitori sau ţărani cu vârste medii de circa 30 de ani.

Augusto Pinochet a murit fără să fie judecat pentru crimele regimului său

Pe 11 septembrie 1973, Augusto Pinochet a organizat cu susţinerea CIA o lovitură de stat militară în Chile împotriva preşedintelui socialist Salvador Allende, ales în mod democratic cu trei ani înainte, şi a impus până în 1990 o dictatură militară marcată de o represiune sângeroasă.

Circa 40.000 de persoane au fost torturate şi 3.200 au fost asasinate sau sunt în continuare date dispărute. Până la ora actuală, principalul obstacol pentru căutarea celor dispăruţi a fost lipsa de cooperare a forţelor armate.

Asociaţiile de familie le acuză că deţin toate informaţiile, dar că refuză să le dea, în numele unui „pact al tăcerii”.

La sfârşitul anilor 1990, militarii au furnizat informaţii despre circa 200 de deţinuţi ale căror trupuri ar fi fost aruncate în mare. Cu toate acestea, unele dintre aceste trupuri au fost găsite în gropi comune.

Augusto Pinochet a murit în 2006, fără să fi fost vreodată condamnat pentru crimele comise de regimul său.

Pinochet a fost inculpat în două investigații separate declanșate de procurorii din Chile în 2000 și 2004, însă ambele procese au fost oprite din cauza stării sale de sănătate de la momentul respectiv. El avea 91 de ani în momentul morții.