Misteriosul „Proiect 42” al Tesla a atras atenția autorităților americane, care încearcă acum să afle dacă producătorul de mașini electrice a folosit în mod ilegal fonduri pentru a construi o casă de sticlă pentru CEO-ul său, miliardarul Elon Musk, scrie Business Insider.

Elon MuskFoto: Backgrid / Backgrid USA / Profimedia Images

Informația a fost dezvăluită în premieră de The Wall Street Journal, care notează că procurorii americani au declanșat o anchetă pentru a vedea dacă Tesla și-a folosit din fondurile proprii în folosul personal al lui Musk, cât a costat „Proiectul 42” și care este scopul său real.

Agenția Bloomberg a scris la rândul său miercuri că parchetul districtual pentru New York-ul de sud a emis mai multe citații unor foști și actuali angajați ai Tesla, unora dintre aceștia cerându-li-se să se prezinte în instanță în luna septembrie.

Jurnaliștii de la WSJ au descoperit de asemenea că Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare de la Washington a declanșat și ea o investigație cu privire la situație. Deocamdată ambele anchete sunt în stadiul preliminar.

Noile informații vin după ce în luna iulie WSJ a scris că „Proiectul 42” ar viza construirea unei clădiri din sticlă în apropierea uzinei Tesla din Austin, Texas, și că în interiorul companiei se cunoaște că aceasta ar fi de fapt o locuință pentru Elon Musk.

Aceeași sursă nota că proiectul părea să fie pentru „o clădire spectaculoasă cu pereți de sticlă” și că planurile conceptuale pentru aceasta au venit cu diferite modele și trăsături, incluzând elemente ale unei locuințe precum dormitoare.

Cum au apărut suspiciunile că Tesla i-ar construi o casă lui Elon Musk

Proiectul a atras pentru prima oară atenția presei anul trecut, după ce Tesla a plasat o comandă pentru un tip special de sticlă care este folosit în construcții.

Bloomberg notează că Omead Afshar, unul dintre directorii Tesla de la uzina din Texas, se numără printre cei citați de procurorii americani, aceștia cerându-i să le pună la dispoziție și comunicările sale în legătură cu achiziția. Afshar este cel care a plasat comanda anul trecut.

O anchetă asupra subiectului a fost declanșată anterior și de către consiliul de administrație al Tesla, acesta încerând să afle legătura lui Musk cu proiectul și câte resurse au alocat angajații pentru acesta. Nu este clar însă ce a aflat această anchetă sau dacă ea mai este în desfășurare.

Conform legislației americane, poate fi ilegal ca o companie listată pe bursă să folosească din fondurile sale pentru cheltuieli personale. În plus, Tesla a primit numeroase granturi și subvenții guvernamentale de-a lungul anilor pentru a încuraja producția de vehicule electrice și tranziția către o economie verde.

Elon Musk a anunțat în mod faimos în iunie 2021 că își vinde și ultima casă pe care o deține după ce numele său a apărut într-o amplă investigație de presă despre miliardarii care au evitat să plătească impozit pe venit în Statele Unite sau au achitat sume derizorii comparativ cu averea lor.

În aprilie anul trecut Musk afirma că nu deține nicio casă și că doarme pe la prieteni.