Armata ucraineană este limitată în contraofensiva sa de lipsa de arme, în special de avioane de luptă, a declarat comandantul său șef Valeri Zalujnîi într-un interviu publicat vineri de Washington Post.

Valeri ZalujnîiFoto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

„Mă enervează”, spune el despre occidentalii care se plâng de progresele lente ale Kievului împotriva rușilor, când el ar dori ca aceștia să livreze mai repede arme.

Pentru a rivaliza cu puterea aeriană a Rusiei, Ucraina are nevoie cât mai repede de avioanele de luptă F-16 promise, insistă generalul, citează AFP.

„Nu avem nevoie de 120 de avioane. Nu am de gând să ameninț întreaga planetă. Un număr mic va fi suficient”, a continuat el în cotidianul american. „Dar ele sunt necesare, nu există altă soluție”.

El se plânge, de asemenea, de lipsa artileriei în fața potopului de foc rusesc.

Deși Valeri Zalujnîi spune că este în contact permanent cu partenerii săi occidentali, cum ar fi șeful Statului Major american Mark Milley, nu ei sunt cei care iau deciziile, regretă el.

„În timp ce nu se iau decizii, este clar că mulți oameni mor în fiecare zi, și în număr mare. Pur și simplu pentru că deciziile nu sunt luate imediat”, declară el pentru Washington Post.

„Le oferim tot ajutorul pe care îl putem oferi”, a declarat vineri Mark Milley în fața presei. Trimiterea de F-16 sau cu rachete tactice ATACMS în ucraina este „pe masă, dar nicio decizie nu a fost luată încă”, a adăugat el.

Contraofensiva „se desfășoară mai lent decât am prevăzut”, a spus el, dar „așa este războiul” și „nu mă surprinde deloc”.

Armata ucraineană face totuși „progrese constante”, „500, 1.000, 2.000 de metri pe zi, cam așa ceva”, a precizat șeful Statului Major american.

Generalul Mark MilleyFoto: Kevin Dietsch / Getty Images / Profimedia Images

Oficialii ucraineni au raportat pe scară largă progrese pe toate fronturile

Trupele ucrainene avansează în toate direcţiile contraofensivei împotriva forţelor de ocupaţie ruse, a declarat vineri un înalt responsabil din domenul apărării, citat de Reuters.

De la începutul contraofensivei în această lună, Ucraina afirmă că ar fi preluat controlul asupra mai multor sate în sud-est, deşi Rusia deţine în continuare părţi din teritoriul ucrainean în est, sud şi sud-est.

„Dacă vorbim de toată linia frontului, în est ca şi în sud, noi am preluat iniţiativa strategică şi avansăm în toate direcţiile”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, la televiziunea de stat ucraineană.

Zelenski cere întărirea frontului din nordul țării

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a ordonat comandanţilor armatei să consolideze sectorul militar de nord, după ce liderul grupării ruse de mercenari Wagner a sosit în Belarus, unde şi-ar putea stabili o bază, relatează vineri Reuters și Agerpres.

Şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi şi comandantul sectorului militar de nord, Sergii Naev, au primit misiunea de a implementa o serie de măsuri pentru a consolida această direcţie, a anunţat Zelenski pe Telegram.