Guvernul ucrainean a anunţat luni că a preluat, în cursul weekendului, şapte sate de la forţele ruse în sudul şi estul ţării, în cadrul contraofensivei sale, transmit AFP și Agerpres.

Război în Ucraina: Forțele ucrainene au recucerit localități ocupate de rușiFoto: Mihail Ostrogradski 35th Brigade / AFP / Profimedia

„Au fost eliberate şapte sate”, a anunţat pe Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării, referindu-se în special la câteva localităţi preluate în regiunea Zaporojie.

Hanna Maliar a precizat că au fost eliberate satele Lobkovo, Levadne şi Novodarivka, în apropiere de Zaporojie, precum şi satul Storojeve, din sudul regiunii Doneţk.

„Suprafaţa teritoriului revenit sub controlul nostru se ridică la 90 de kilometri pătraţi”, a subliniat Hanna Maliar.

Luni după-amiază, armata ucraineană a mai afirmat că a făcut progrese în regiunea Bahmut.

„Trupele ucrainene au înaintat 250 până la 700 de metri în direcţia Bahmut”, a indicat Ministerul Apărării.

La rândul ei, Moscova a susţinut că a respins atacurile ucrainene din regiunea Doneţk, lângă Velika Novosilka, precum şi lângă satul Levadne, în apropiere de Zaporojie.

Aceste afirmaţii ale Moscovei şi Kievului nu au putut fi verificate în mod independent.

„Forţele ucrainene au făcut progrese verificate vizual în vestul provinciei Doneţk şi vestul oblastului Zaporojie, pe care surse ruseşti le-au confirmat, dar au încercat să le minimizeze”, a indicat la rândul său centrul de analiză american Institute for the Study of War (ISW).

___