Statele Unite vor deschide cel mai nordic avanpost diplomatic al Washingtonului în orașul Tromso din Arctica Norvegiană, a anunțat secretarul de stat american Antony Blinken joi, în contextul în care cooperarea în regiune a fost perturbată de invazia rusă în Ucraina, relatează Reuters.

Orasul Tromso vazut din departareFoto: Carlo Morucchio / robertharding / Profimedia Images

Arctica a devenit o regiune de importanță strategică în condițiile reducerii calotelor glaciare, proces care deschide noi rute maritime și atrage țările să exploateze resursele sale naturale în mare parte neatinse până acum.

„Pentru a ne consolida angajamentul față de nordul îndepărtat, anunț astăzi că Statele Unite își vor deschide un post în Tromso”, le-a spus Blinken reporterilor după o întâlnire de două zile a miniștrilor de externe din țările NATO.

Reuniunea a avut loc în capitala norvegiană Oslo în timp ce șefii de stat europeni și alți oficiali de rang înalt din Europa participă joi la summitul Comunității Politice Europene ce are loc în Republica Moldova.

„Pentru noi, postul din Tromso reprezintă cu adevărat o capacitate de a avea o amprentă diplomatică deasupra Cercului Arctic”, a subliniat Blinken.

El a precizat că avanpostul va fi deschis mai târziu în cursul acestui an și că aici va fi trimis un diplomat american. Blinken a amintit totodată că SUA au avut un birou în orașul norvegian încă din 1994.

SUA dau asigurări că urmăresc o cooperare pașnică în Arctica

Anunțul făcut joi de Antony Blinken vine la 3 săptămâni după ce Norvegia a preluat de la Rusia președinția Consiliului Arctic, un forum creat în 1996 pentru a discuta problemele care afectează regiunea polară.

Din acesta fac parte statele cu o prezență în Arctica, și anume Rusia, Statele Unite, Canada, Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia și Danemarca.

Cooperarea dintre statele din vestul Arcticii și Moscova în ceea ce privește regiunea au „înghețat” după declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Blinken a declarat joi că abordarea SUA cu privire la zonă este una ce pune accentul pe diplomație.

„Întreaga noastră abordare este de a ne asigura că Arctica rămâne o zonă a cooperării pașnice”, a spus șeful diplomației americane.