Donald Trump l-a dat miercuri în judecată pe fostul său avocat Michael Cohen, cerând daune de cel puțin 500 de milioane de dolari, în contextul în care fostul președinte american intensifică atacurile la adresa avocatului său fidel de odinioară, după ce Cohen a depus mărturie în fața marelui juriu din Manhattan care l-a pus sub acuzare pe Trump, potrivit Reuters.

Donald Trump in instantaFoto: Seth Wenig / UPI / Profimedia

Într-o plângere depusă la tribunalul federal din Miami, Trump l-a acuzat pe Cohen că nu a păstrat confidențialitatea comunicărilor avocat-client și că a profitat prin „răspândirea de neadevăruri” despre el în cărți și podcast-uri.

Lanny Davis, un avocat al lui Cohen, a calificat procesul lui Trump drept „frivol”. Trump a intentat deseori, de-a lungul anilor, procese împotriva diverșilor adversari.

„Domnul Trump folosește și abuzează încă o dată de sistemul judiciar ca formă de hărțuire și intimidare împotriva lui Michael Cohen”, a declarat Davis.

Procesul vine în contextul în care Cohen, care a declarat la un moment dat că ar face „orice” pentru a-l proteja pe Trump, pare pregătit să devină un martor-vedetă împotriva acestuia la un posibil proces penal la New York în baza acuzațiilor desecretizate săptămâna trecută.

Trump, care candidează pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024, a pledat nevinovat la 34 de capete de acuzare de falsificare a documentelor de afaceri.

A fost pentru prima dată când un fost președinte american a fost acuzat de o infracțiune.

Procurorii conduși de procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, un democrat, au declarat că Trump i-a rambursat lui Cohen 130.000 de dolari plătiți înainte de alegerile din 2016 pentru a-i cumpăra tăcerea vedetei porno Stormy Daniels, care a declarat că a avut o relație sexuală cu Trump în 2006. Trump neagă că a avut loc o astfel de relație.

Trump a afirmat că Cohen l-a numit pe nedrept „rasist” în cartea sa intitulată „Disloyal”, și a fabricat conversații cu Trump din perioada în care i-a fost avocat.

„Momentul lansării cărții „Disloyal”, chiar înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020, sugerează că (Cohen) a intenționat să divulge în mod necorespunzător confidențele (lui Trump) atunci când ar fi fost cel mai profitabil să facă acest lucru - și în timp ce „Disloyal” ar fi avut cu siguranță cel mai dăunător efect asupra reputației”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Trump a pierdut alegerile în fața democratului Joe Biden.