Statele Unite ar distruge fabricile de semiconductori din Taiwan în cazul în care China invadează statul insular pentru a preveni capturarea lor de către Beijing, afirmă Robert O'Brien, fost consilier pentru securitate națională de la Casa Albă, citat de Business Insider.

Fabrica de semiconductori a TSMCFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

O'Brien, care a ocupat una dintre cele mai importante funcții de la Casa Albă între 2019 și 2021, în timpul mandatului fostului președinte republican Donald Trump, a declarat într-un interviu acordat site-ului de știri Semafor că Washingtonul și aliații săi „nu vor permite niciodată ca toate acele fabrici să cadă în mâinile Chinei”.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) este cel mai mare producător de cipuri din lume, având o cotă de piață estimată la 90% în ceea ce privește cipurile necesare procesoarelor avansate. Fabrica din Taiwan produce însă și cipuri folosite de tehnologii extrem de avansate precum cele necesare pentru sistemele de învățare automată (machine learning) și rachete ghidate.

O'Brien afirmă că, dacă Beijingul va prelua controlul asupra acestor fabrici, atunci China va deveni „un fel de OPEC al cipurilor din siliciu” și că va putea să „controleze economia mondială”.

Fostul consilier pentru securitate națională al Statelor Unite a comparat distrugerea acestor fabrici de către Washington cu distrugerea flotei franceze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la ordinele fostului premier britanic Winston Churchill, pentru ca aceasta să nu cadă în mâinile forțelor Axei după capitularea Franței.

Apple este cel mai mare client al TSMC, fabrica din Taiwan producând majoritatea celor 1,4 miliarde de procesoare pentru telefoane smart din lume. La nivel global în jur de 60% din producătorii auto folosesc cipuri ale TMC.

Situația se datorează faptului că în ultimii 30 de ani majoritatea producătorilor americani au considerat mai avantajoasă relocarea producției de semiconductori în alte țări, Taiwanul fiind destinația favorită.

Tensiuni în creștere între China și Taiwan, producătorul de semiconductori al lumii

Comentariile lui O'Brien vin în contextul unei escaladări fără precedent în ultimele decenii ale tensiunilor dintre Taiwan și China, care revendică țara insulară ca fiind parte a teritoriului său național.

Ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a avertizat luna aceasta că insula trebuie să fie în alertă în acest an cu privire la „intrarea bruscă” a armatei chineze în zone apropiate de teritoriul său pe fondul atitudinii tot mai belicoase a autorităților comuniste de la Beijing.

Răspunzând la întrebări ale parlamentarilor în parlament, Chiu a declarat că Armata Populară de Eliberare (PLA) chineză ar putea găsi scuze pentru a intra aproape de spaţiul teritorial şi maritim al Taiwanului în timp ce insula îşi intensifică schimburile militare cu Statele Unite, spre furia Beijingului.

În luna august a anului trecut președintele chinez Xi Jinping a promulgat un document din care a fost eliminată promisiunea de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan, în cazul unei „reunificări” pe modelul Hong Kong-ului.

Cartea albă intitulată „Chestiunea Taiwanului şi reunificarea Chinei în noua eră” a fost publicat după mai multe zile de exerciţii militare chineze fără precedent în apropierea insulei, în semn de protest faţă de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi care avusese loc cu o săptămână înainte.

China a anunțat de asemenea că rupe legăturile cu SUA în mai multe domenii de colaborare pentru a protesta față de ceea ce ea descrie drept o intensificare a ajutorului american pentru Taiwan.