China a anunțat vineri că nu va mai colabora cu SUA în mai multe domenii cum ar fi cooperarea transfrontalieră în domeniul criminalității, siguranța maritimă și relațiile privind imigrația și politicile antidrog. Decizia vine pe fondul tensiunilor tot mai crescute din ultima perioadă, odată cu vizita lui Nancy Pelosi la Taipei.

China desfășoară manevre militare de amploare în apele din jurul TaiwanuluiFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Ministerul Apărării din Taiwan a transmis vineri că mai multe nave și avioane chineze au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan pentru a doua zi consecutiv, potrivit Reuters și BBC. În același timp, China a anunțat sancționarea președintei Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi și a membrilor apropiați ai familiei pentru vizita sa în Taiwan. Pelosi spune că turneul său asiatic este despre democrație și drepturile omului, și nu are legătură cu schimbarea status quo-ului regional.

21:15 "Strategia porcului spinos": Cum se apără Taiwanul de Beijing

20:15Ministerul taiwanez al Apărării a declarat vineri că armata insulei a trimis avioane și nave și a desfășurat sisteme de rachete terestre pentru a monitoriza navele și aeronavele care au traversat pentru scurt timp linia mediană a Strâmtorii Taiwan, relatează Reuters.

Joi, China a lansat mai multe rachete în apele din jurul Taiwanului. Ministerul Apărării a declarat ulterior că rachetele se aflau la înălțime și nu reprezentau o amenințare. Nu a oferit detalii despre traiectoria de zbor a acestora, invocând preocupări legate de serviciile de informații.

17:38 Premierul taiwanez Su Tseng-chang le cere aliaților să facă eforturi pentru detensionarea situației, conform The Guardian, care citează AFP:

„Nu ne așteptam ca vecinul rău de lângă noi să-și arate puterea la ușa noastră și să pună în pericol cele mai aglomerate căi navigabile din lume cu exercițiile sale militare”.

16:52Taiwanul își mobilizează avioanele de luptă vineri pentru a îndepărta 49 de avioane chinezești din zona sa de apărare aeriană, a anunțat ministerul taiwanez al apărării, transmite Reuters.

Treizeci de avioane chinezești au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan, a mai precizat ministerul.

13:14 China a anunțat că nu va mai colabora cu SUA în mai multe domenii cum ar fi cooperarea în domeniul criminalității transfrontaliere, siguranța maritimă și relațiile privind imigrația și politicile antidrog.

Lista domeniile în care cooperarea este sistată:

  • Mecanismului de consultare privind securitatea militară maritimă China-SUA
  • Cooperarea China-SUA în privința repatrierii imigranților ilegali.
  • Cooperarea privind asistența judiciară penală China-SUA
  • Cooperarea în domeniul criminalității transfrontaliere
  • Cooperarea în domeniul politicilor antidrog
  • Cooperarea în domeniul schimbărilor climatice.

De asemenea, Beijingul a suspendat mecanismul de consultare între șefii militari chinezi și americani, precum și întâlnirea oficialilor chinezi cu reprezentanții Departamentului de apărare din SUA, potrivit agenției de presă oficială xinhua.

12:33Casa Albă a transmis că l-a convocat pe ambasadorul chinez la Washington.

Casa Albă l-a convocat joi pe ambasadorul chinez Qin Gang pentru a condamna escaladarea acțiunilor împotriva Taiwanului și pentru a reitera faptul că Statele Unite nu vor o criză în regiune, a informat vineri Washington Post citat de Reuters.

”După acțiunile Chinei din timpul nopții, l-am chemat pe ambasadorul Qin Gang la Casa Albă pentru a face demersuri cu privire la acțiunile provocatoare (ale Chinei n.red),” a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, pentru Washington Post.

Informația vine după ce ministerul chinez al afacerilor externe a acuzat-o pe Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților SUA, de amestec în treburile interne, anunțând sancționarea acesteia,

---

Ministerul chinez al afacerilor externe susține, în aceeași notă retorică din ultimele zile, că Pelosi s-ar face vinovată de grave ingerințe în afacerile interne ale Chinei ce aduc atingere suveranității și integrității sale teritoriale, făcând timitere la principiul Chinei unice.

Sancțiuni simbolice

”În pofida îngrijorărilor serioase ale Chinei și a opoziției ferme, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se serios în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine și amenințând pacea și stabilitatea strâmtorii Taiwan”, a transmis purtătorul de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

Amintim că, din perspectiva Beijingului, insula autonomă Taiwan este o provincie care îi aparține și care trebuie reunificată cu patria mamă, fie și prin forță dacă va fi nevoie.

Exerciții militare fără precedent

O sursă din Taiwan informată cu privire la această chestiune a declarat pentru Reuters că aproximativ 10 nave ale marinei chineze au traversat linia mediană și au rămas în zonă vineri dimineață, iar aproximativ 20 de avioane militare chineze au traversat-o pentru scurt timp. Navele marinei din Taiwan rămân aproape pentru a monitoriza activitățile marinei chineze, a adăugat sursa.

Nancy Pelosi, care vineri se află la Tokyo, a precizat că SUA nu vor permite izolarea Taiwanului. Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a lăudat vineri Taiwanul și a promis solidaritatea Statelor Unite.

Ea a insistat că turneul în Asia, care a dus la exerciții militare fără precedent ale unei Chine furioase, nu a fost niciodată despre schimbarea status quo-ului regional.

Pelosi și o delegație a Congresului s-au aflat vineri în Japonia în ultima etapă a unei călătorii asiatice care a inclus o scurtă oprire în Taiwan, neanunțată oficial, determinând Beijingul să organizeze exerciții militare în jurul Taiwanului, cu cinci rachete care au aterizat în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, amintește Reuters.

Oprirea ei în Taiwan, vizită la cel mai înalt nivel a unui oficial american în ultimii 25 de ani, a avut loc în timp ce Tokyo, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonului, a devenit din ce în ce mai alarmat de puterea în creștere a Chinei în Indo-Pacific și de posibilitatea ca Beijingul să ia măsuri militare împotriva Taiwanului.

Laude la adresa democrației din Taiwan

”Am spus încă de la început că reprezentarea noastră aici nu se referă la schimbarea status quo-ului din Taiwan sau din regiune”, a declarat ea într-o conferință de presă după întâlnirea cu premierul japonez Fumio Kishida.

”Guvernul chinez nu este mulțumit că prietenia noastră cu Taiwanul este una puternică”, a adăugat ea.

Pelosi a lăudat democrația Taiwanului, succesele economice și recordul său în domeniul drepturilor omului, remarcând sprijinul Taiwanului, primul guvern asiatic care a permis căsătoria între persoane de același sex, pentru minorități.

China și drepturile omului

”Adevărul este că, am spus-o din nou și din nou, dacă nu vorbim despre drepturile omului în China din cauza intereselor comerciale, ne pierdem toată autoritatea morală de a vorbi despre drepturile omului în orice loc din lume”, a spus ea.

"China are unele contradicții - unele progrese în ceea ce privește evoluția oamenilor, dar și unele lucruri oribile care se întâmplă în ceea ce-i privește pe uiguri. De fapt, (ceea ce li se întâmplă uigurilor- n.red) a fost etichetat drept genocid", a mai declarat Pelosi.

”Vom continua să vorbim despre și pentru drepturile omului, demnitatea umană și procesul democratic. Despre asta a fost vorba în această călătorie”, a subliniat Pelosi, citată de Reuters.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri, într-o întâlnire a diplomaților de top din Asia, că reacția Chinei la vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi a fost ”flagrant provocatoare”, potrivit unui oficial occidental citat de Reuters. El a adăugat că SUA nu se vor lăsa antrenate în astfel de provocări.