Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri, într-o întâlnire a diplomaților de top din Asia, că reacția Chinei la vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi a fost ”flagrant provocatoare”, potrivit unui oficial occidental citat de Reuters.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Vorbind la Summitul Asiei de Est din Cambodgia, Blinken a declarat că China a căutat să intimideze nu numai Taiwanul, ci și vecinii insulei, după ce a lansat cele mai mari exerciții militare din strâmtoarea Taiwan, a spus oficialul.

Forțele armate chineze au lansat joi „mai multe” rachete balistice în apele din jurul Taiwanului în timpul manevrelor sale militare, a declarat Ministerul Apărării din Taipei, condamnând „acțiunile iraționale care subminează pacea regională”.

Presa de stat chineză a relatat că exercițiile care au început joi au ca scop simularea unei „blocade” aeriene și maritime în jurul Taiwanului.

Joi, imaginile au surprins elicoptere militare zburând pe lângă insula Pingtan, unul dintre cele mai apropiate puncte din Taiwan de China continentală.

Rachete balistice chineze ar fi căzut pentru prima oară în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, după cum a declarat joi ministrul nipon al Apărării, Nobuo Kishi.

”Japonia a transmis Chinei o notă de protest pe canale diplomatice”, a mai indicat Nobuo Kishi, calificând incidentul drept o „problemă gravă care afectează securitatea naţională şi pe cea a cetăţenilor noştri”.

Desfășurarea militară a fost o demonstrație deliberată de forță după ce Nancy Pelosi a părăsit Taiwan miercuri seară, cu destinația Coreea de Sud, una dintre ultimele opriri ale turneului din Asia care se încheie în Japonia în acest weekend.

La câteva ore de la plecarea ei din Taipei, Ministerul Apărării al insulei a declarat că China a trimis peste 20 de avioane de luptă peste linia mediană din strâmtoarea Taiwan.

Aflată deja la Tokyo, Nancy Pelosi a declarat vineri, într-o conferință de presă, că Statele Unite ''nu vor permite'' Chinei să izoleze Taiwanul, a declarat vineri preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.