Rachete balistice chineze ar fi căzut pentru prima oară în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, după cum a declarat joi ministrul nipon al Apărării, Nobuo Kishi, transmite AFP.

Rachete lansate de ChinaFoto: Captura video

„Cinci din nouă rachete balistice lansate de China se pare că ar fi aterizat în ZEE a Japoniei”, a declarat Kishi jurnaliştilor, în contextul în care China a început joi ample manevre militare în apele din jurul Taiwanului, imediat după vizita efectuată de Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, în Taiwan.

„Japonia a transmis Chinei o notă de protest pe canale diplomatice”, a mai indicat Nobuo Kishi, calificând incidentul drept o „problemă gravă care afectează securitatea naţională şi pe cea a cetăţenilor noştri”.

Unele insule din departamentul Okinawa, în extremitatea sudică a Japoniei, se află la numai câteva zeci de kilometri de Taiwan. În acelaşi timp, ministrul apărării nipon a precizat că este pentru prima oară când rachete balistice chineze pătrund în ZEE a Japoniei.

Forțele armate chineze au lansat joi „mai multe” rachete balistice în apele din jurul Taiwanului în timpul manevrelor sale militare, a anunțat de asemenea Ministerul Apărării din Taipei, condamnând „acțiunile iraționale care subminează pacea regională”.

„Ministerul Apărării Naționale a informat că Partidul Comunist Chinez a lansat mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din nord-estul și sud-vestul Taiwanului, începând în jurul orei 13:56 (05:56 a.m.)”, a anunțat ministerul taiwanez al Apărării într-o scurtă declarație.

Partea chineză a confirmat lansările. „Întreaga misiune de antrenament cu foc real a fost finalizată cu succes, iar controlul relevant al zonei aeriene și maritime este acum ridicat”, a susținut armata chineză.

Presa de stat chineză a relatat că exercițiile care au început joi au ca scop simularea unei „blocade” aeriene și maritime în jurul Taiwanului. Joi, imaginile au surprins elicoptere militare zburând pe lângă insula Pingtan, unul dintre cele mai apropiate puncte din Taiwan de China continentală.

Desfășurarea militară a fost o demonstrație deliberată de forță după ce Nancy Pelosi a părăsit Taiwan miercuri seară, cu destinația Coreea de Sud, una dintre ultimele opriri ale turneului din Asia care se încheie în Japonia în acest weekend. La câteva ore de la plecarea ei din Taipei, Ministerul Apărării al insulei a declarat că China a trimis peste 20 de avioane de luptă peste linia mediană din strâmtoarea Taiwan.

Presa chineză a prezentat joi harta exercițiilor, cele șase puncte alese de armata chineză înconjurând practic insula.