Statele Unite au doborât un presupus balon de spionaj chinezesc, încheind o saga care a atras atenția asupra înrăutățirii relațiilor chino-americane, relatează Reuters.

Balon de spionaj chinezFoto: Chase DOAK / AFP / Profimedia

Președintele Joe Biden a aprobat un plan militar de doboâre a presupusului balon-spion chinez, au declarat oficialii americani, în timp ce guvernul a ordonat oprirea zborurilor pe coasta Carolinei de Sud din cauza a ceea ce a numit un „efort de securitate națională.

Președintele Joe Biden a declarat sâmbătă că a spus Pentagonului miercuri să doboare cât mai curând posibil balonul chinezesc și i-a lăudat pe cei care au făcut acest lucru sâmbătă.

„Miercuri, când am fost informat despre balon, am ordonat Pentagonului să-l doboare cât mai curând posibil”, a declarat preşedintele reporterilor la Hagerstown, Maryland.

„L-am doborât cu succes și vreau să-i felicit pe aviatorii noștri care au făcut-o”, a spus Biden reporterilor.

Pentagonul ar fi recomandat ca balonul să fie doborât deasupra apei, ca urmare SUA au doborât balonul "spion" chinezesc deasupra Oceanului Atlantic.

Președintele Joe Biden a declarat anterior sâmbătă că Statele Unite „vor avea grijă” de balonul despre care se presupune că este folosit de chinezi pentru a spiona, în timp ce zborurile au fost oprite în jurul Carolinei de Sud din cauza unui „efort de securitate națională”.

Biden a făcut această observație după ce a fost întrebat dacă Statele Unite vor doborî balonul, care a zburat în toată țara în ceea ce Washingtonul numește o „încălcare clară” a suveranității SUA.

Video cu momentul în care este lovit balonul-spion

Într-un clip distribuit pe rețelele de socializare se vede exact momentul în care avionul F-22 se apropie de balon și trage.

Presupusul balon de supraveghere chinezesc pe cerul Statelor Unite a stârnit îngrijorări legate de securitatea națională, punând presiune pe relațiile diplomatice deja tensionate.

Traficul aerian fusese deja suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de "securitate naţională", potrivit Autorității americane de reglementare a aviaţiei civile (FAA), pe fondul controverselor legate de prezenţa unui balon chinez în spaţiul aerian al ţării.

"FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării", a indicat FAA într-un comunicat.

Liderii militari au recomandat când acesta se afla deasupra Montanei să nu fie doborât din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

Pentagonul a anunţat vineri că un al doilea dirijabil chinez a fost depistat, de această dată deasupra Americii Latine. Beijingul a declarat sâmbătă că survolul controversat al unui balon de observaţie chinez în Statele Unite este folosit ca un pretext pentru „defăimarea” Chinei, precizând că este folosit pentru cercetare meteorologică iar traiectoria lui a fost deviată.

Un dirijabil spion contemporan are o cameră de luat vederi care plutește deasupra unei anumite zone, purtat de curenții de vânt. Echipamentul atașat baloanelor poate include un radar și poate fi alimentat cu energie solară, notează The Guardian.

Blinken și-a amânat vizita în China din cauza balonului-spion

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, chiar și-a amânat o vizită planificată la Beijing după ce balonul chinezesc suspectat de spionaj a fost detectat în spațiul aerian al SUA, în ciuda faptului că autoritățile chineze și-au exprimat „regretul” pentru ceea ce au declarat că a fost o intruziune „involuntară”.

„Există un balon de supraveghere chinezesc care zboară în prezent deasupra Statelor Unite la mare altitudine, ceea ce reprezintă o încălcare clară și inacceptabilă a suveranității americane”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat sub rezerva anonimatului.

Pentagonul anunțase joi că a detectat un aerostat de mari dimensiuni deasupra Statelor Unite și nu avea nicio îndoială că acesta provenea din China și că era folosit în scopuri de spionaj.

Amânarea călătoriei lui Blinken, care fusese convenită în noiembrie de Biden și președintele chinez Xi Jinping, este o lovitură pentru cei care au văzut-o ca pe o oportunitate întârziată de a stabiliza o relație din ce în ce mai instabilă între cele două țări.

Citește și: