​Comandantul şef al Gărzii Revoluţionare din Iran, generalul Hossein Salami, a avertizat revista franceză de satiră Charlie Hebdo să nu uite ce i s-a întâmplat scriitorului Salman Rushdie, care a fost atacat la mai bine de 30 de ani după publicarea unui roman în care a „insultat islamul”, relatează EFE și Agerpres.

Generalul Hossein SalamiFoto: Vahid Salemi / AP / Profimedia

„Îi sfătuiesc pe francezi şi pe directorii revistei Charlie Hebdo să se uite ce-a păţit Salman Rushdie”, a declarat într-o ceremonie Salami, citat miercuri de agenţia semioficială Mehr.

În luna august a anului trecut scriitorul britanic de origine indiană a fost victima unui atac cu cuţitul la New York în urma căruia şi-a pierdut vederea la un ochi, pentru că „a atacat islamul” în romanul său „Versetele satanice”, publicat în 1989.

În 1989, ayatollahul iranian Ruhollah Khomeini a emis o fatwa (decret religios) în care cerea asasinarea lui Rushdie şi a oricărei persoane implicate în publicarea cărţii, iar din acel moment scriitorul a fost nevoit să trăiască ascuns şi sub protecţia poliţiei.

Guvernul iranian a respins orice responsabilitate în atacul din august 2022 împotriva lui Rushdie, dar l-a acuzat pe însuşi scriitorul britanic de agresiune, pe motiv că „i-a insultat pe musulmani” cu romanul său.

Generalul iranian vorbește de răzbunarea „curajoasă” împotriva lui Rushdie

„După mulţi ani, un tânăr musulman s-a răzbunat în mod curajos pe Salman Rushdie şi nimeni nu l-a putut salva” pe scriitor, a declarat Salami, referindu-se la bărbatul care l-a atacat pe autor cu un cuţit în timp ce acesta se afla pe scenă, în timpul unei conferinţe organizate în orașul american.

„Nu vă jucaţi cu musulmanii”, a adăugat generalul iranian.

Charlie Hebdo a organizat la 8 decembrie un concurs de caricaturi înfăţişându-l pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, pentru „a-i susţine pe iranienii care luptă pentru libertatea lor”, o referire la protestele care zguduie această ţară din septembrie 2022, după moartea în arestul poliţiei a tinerei iraniene de etnie kurdă Mahsa Amini, reţinută pe motiv că nu-şi acoperise capul corespunzător cu vălul islamic obligatoriu.

Teheranul a condamnat concursul şi a dat asigurări că „nu acceptă sub nicio formă insultele împotriva valorilor islamice, religioase şi naţionale”.

Într-un prim răspuns la anunţul organizării de către Charlie Hebdo a concursului de caricaturi, Iranul a închis la 5 ianuarie cel mai vechi și prestigios centru cultural francez din țară, ca reacţie la „tăcerea” Parisului pe această temă.

În luna decembrie a anului trecut guvernul iranian anunțase de asemenea că a impus sancțiuni împotriva redacției revistei Charlie Hebdo.