​Iranul a sancţionat luni serviciul britanic de informaţii interne MI5, oficiali militari britanici şi personalităţi politice germane, ca represalii faţă de „sancţiuni ilegale” impuse de către europeni, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, relatează AFP și News.ro.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al IranuluiFoto: Office of the Iranian Supreme Leader / AP / Profimedia

Nasser Kanani i-a acuzat într-o conferinţă de presă săptămânală pe europeni şi pe britanici de „amestec în afacerile interne ale Republicii islamice” şi a precizat că sancţiunile iraniene „intră în vigoare azi”.

Marea Britanie şi Germania sunt deosebit de virulente în criticile lor față de Iran din cauza reprimării brutale a protestelor declanşate de moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o iraniancă de etnie kurdă în vârstă de 22 de ani, după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor din cauza încălcării codul vestimentar strict al Republicii islamice.

Iranul a sancţiunat 32 de persoane şi entităţi înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene (UE), la Bruxelles. Şefii diplomaţiilor europene urmează să impună sancţiuni suplimentare Teheranului, în problema drepturilor omului şi furnizării Rusiei a unor drone folosite de Moscova împotriva Ucrainei.

Lista sancţiunilor iraniene îi vizează pe Ken McCallum, directorul general al agenţiei de spionaj MI5, şi pe Şeful Statului Major al Apărării, amiralul Sir Tony Radakin.

La jumătatea lunii trecute McCallum acuzase regimul de la Teheran că încearcă să răpească și ucidă cetățeni britanici, inclusiv unii care locuiesc pe teritoriul Marii Britanii.

Între celelalte persoane sancţionate se află actuali şi foşti membri ai parlamentului britanic şi The Tony Blair Institute for Global Change.

Oficialii sancționați nu vor mai putea intra pe teritoriul Iranului

Mai multe personalităţi politice şi întreprinderi germane sunt vizate de aceste sancţiuni. Este vorba despre fosta şefă a partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer şi despre comisarul însărcinat în Guvernul federal cu Cultura şi Presa, Claudia Roth.

Mai sunt sancţionate revista satirică franceză Charlie Hebdo şi departamentul persan al postului Radio Europa Liberă (RFE).

Persoanele sancţionate nu vor putea intra pe teritoriul Iranului iar activelor lor în această ţară urmează să fie blocate.

Marea Britanie şi UE au extins luna trecută sancţiuni impuse unor conducători şi organizaţii iraniene, în urma reprimării manifestanţilor de către regimul de la Teheran.

Vineri, guvernul conservator de la Londra a anunţat noi sancţiuni, după ce Iranul a efectuat prima execuţie în legătură cu manifestaţiile. Justiţia iraniană a anunţat luni că un al doilea condamnat la moarte a fost executat.