Iranul a executat joi un protestatar care a fost condamnat pentru că a rănit cu un cuțit un agent de securitate și a închis o stradă din capitala Teheran, a anunțat agenția semi-oficială de presă Tasnim, preluată de Reuters.

Steagul IranuluiFoto: DreamsTime / Donfiore

Protestele la nivel național care au izbucnit după moartea unei iraniene kurde în vârstă de 22 de ani, Mahsa Amini, la 16 septembrie, reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa Republicii Islamice de la înființarea acesteia în 1979.

Agenția de știri Tasnim a identificat persoana care a fost executată ca fiind Mohsen Shekari, dar nu a oferit mai multe detalii.

Autoritățile au reprimat cât au putut protestele, iar luni, Gardienii Revoluției au lăudat sistemul judiciar pentru poziția sa dură și l-au încurajat să emită rapid și decisiv sentințe pentru inculpații acuzați de „crime împotriva securității națiunii și a Islamului".

Purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar, Masoud Setayeshi, a anunțat marți că cinci persoane acuzate de uciderea unui membru al miliției Basij, Rouhollah Ajamian, au fost condamnate la moarte, într-un verdict la care pot face apel.

Amnesty International a spus că autoritățile iraniene cer pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 21 de persoane în ceea ce a numit „simulacre de procese menite să îi intimideze pe cei care participă la revolta populară care a zguduit Iranul".

„Autoritățile iraniene trebuie să anuleze imediat toate sentințele de condamnare la moarte, să se abțină de la a solicita impunerea pedepsei cu moartea și să renunțe la toate acuzațiile împotriva celor arestați în legătură cu participarea lor pașnică la proteste", a declarat organizația.

Iranul a pus tulburările pe seama dușmanilor săi străini, inclusiv a Statelor Unite.

(foto articol: DreamsTime)