Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutiv pentru a protesta împotriva regimului islamist, manifestațiile fiind declanșate după moartea Mahsei Amini, tânăra de 22 de ani arestată pe motiv că ar fi încălcat legea iraniană care le cere femeilor să își acopere capul, mâinile și picioarele. Mai exact, ea nu își legase corect vălul. Într-un interviu pentru Sky News, vărul acesteia povestește momentele de „tortură” prin care a trecut tânăra înainte să moară în custodia Poliției din Iran.

Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralitățiiFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Mahsa Amini a devenit „vocea furiei poporului iranian”, după cum spune vărul său, Erfan Mortezaei, care a povestit pentru Sky News despre ce s-a întâmplat cu verișoara lui și care cere comunității internaționale să tragă la răspundere regimul iranian pentru moartea fetei.

El este primul membru al familiei Mahsei Amini care a vorbit cu presa occidentală de la moartea acesteia în custodia poliției din Teheran, în 16 septembrie.

În orele dinaintea morții, tânăra de 22 de ani fusese reținută de poliție pe motiv că ar fi purtat hijab-ul "prea lejer".

Când a fost dusă la spital era decedată

În acea zi, Mahsa Amini a mers la cumpărături la Teheran cu rudele sale, inclusiv cu fratele ei, Ashkan, și au fost opriți de poliția moravurilor.

  • "Când au văzut-o pe Mahsa au decis că nu poartă corect hijabul.
  • Ashkan a încercat să le explice că nu se aflau în orașul lor natal și că erau străini în Teheran, așa că i-a rugat să ia în considerare asta", spune vărul tinerei.

Ofițerii de poliție au devenit violenți și i-au pulverizat spray paralizant în față fratelui fetei, iar pe ea au băgat-o cu forța într-o dubă a poliției pentru a o duce la secție.

Un martor care se afla în duba poliției a povestit familiei ce s-a întâmplat în continuare: "În timpul călătoriei către secția de poliție a fost torturată și insultată”.

După ce a ajuns la secția de poliție, fata și-ar fi pierdut vederea și a leșinat. Ar fi durat 30 de minute pentru ca o ambulanță să ajungă la ea și o oră și jumătate să fie dusă la spital.

"Există un raport de la spitalul Kasra (din Teheran) care spune că, atunci când a ajuns la spital, era deja moartă din punct de vedere medical. A suferit o comoție în urma unei lovituri la cap", mai povestește vărul tinerei.

El mai spune că au existat presiuni din partea autorităților pentru a-i reduce la tăcere pe părinții și pe fratele tinerei.

  • "Moartea Mahsei a devenit o scânteie pentru această mișcare de protest în Iran și Kurdistan", a adăugat vărul tinerei.

A zecea noapte de proteste în Iran. Numărul morților, mult mai mare decât cel raportat oficial

Iranienii au continuat să iasă în stradă, duminică, pentru a zecea noapte consecutiv, în pofida campaniei de represiune care s-a soldat cu zeci de morți și sute de arestări și a avertismentului autorităţii judiciare iraniene că nu va manifesta "nicio indulgenţă" faţă de manifestanţi.

Oficial, cel puțin 41 de persoane au murit de la începutul manifestațiilor conduse de femei, majoritatea protestatari, dar și membri ai forțelor de securitate, dar bilanțul ar fi mai mare.

Organizația Iran Human Rights (IHR) cu sediul în Norvegia a transmis duminică seara că numărul morților ajunsese la cel puțin 57, subliniind că este tot mai dificilă obținerea unor informații exacte, în condițiile în care sunt momente în care nu funcționează internetul, scrie The Guardian.

În imaginile apărute pe rețelele sociale se vede cum protestatarii de pe străzile din Teheran strigă „moarte dictatorului”. Imaginile arată, de asemenea, scene de violenţă atât la Teheran, cât şi în alte oraşe mari precum Tabriz, forţele de securitate deschizând focul în direcţia manifestanţilor.

Sunt cele mai mari proteste din Iran de la cele din noiembrie 2019, cauzate de creşterea preţului la benzină, în plină criză economică, care au afectat o sută de oraşe şi au fost sever reprimate - 230 de morţi, conform unui raport oficial, peste 300, potrivit Amnesty International.

"Fără indulgenţă" faţă de manifestanţi

Șeful Autorităţii judiciare iraniene, Gholamhossein Mohseni Ejei, a ameninţat la sfârşitul săptămânii trecute că nu va manifesta "nicio indulgenţă" faţă de manifestanţi.

Gholamhossein Mohseni Ejei a insistat asupra "necesităţii de a acţiona fără nicio indulgenţă" faţă de instigatorii "revoltelor", a raportat site-ul Mizan Online.

De asemenea, preşedintele Ebrahim Raisi a îndemnat forţele de securitate să acţioneze "ferm împotriva celor care subminează securitatea şi pacea ţării şi a poporului".