Miniștrii europeni ai energiei nu au reușit marți să ajungă la un acord privind plafonarea prețului la gaze și și-au acordat o săptămână pentru a ajunge la un acord care să permită adoptarea altor măsuri de urgență pentru a atenua criza energetică, potrivit AFP.

Uniunea Europeană și criza energeticăFoto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Speram să sparg șampania astăzi. Sticlele vor rămâne în frigider (...) Dar cred că suntem aproape de a ajunge acolo”, a declarat, după reuniune, ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, a cărui țară deține președinția rotativă a UE.

Discuțiile au fost amânate pentru o nouă reuniune ministerială la 19 decembrie. Între timp, șefii de stat și de guvern ar putea aborda această problemă la summitul de joi.

În ultimele trei săptămâni, cele 27 de state membre ale UE au fost în dezacord cu privire la o propunere a Comisiei Europene de plafonare temporară a prețurilor anumitor contracte futures pe piața de referință a gazelor naturale TTF pentru a preveni noi creșteri de prețuri.

Această divizare continuă paralizează alte două texte asupra cărora s-a ajuns la un acord, dar a căror adoptare formală este suspendată în așteptarea unei decizii privind plafoanele prețurilor la gaze.

Primul prevede achizițiile comune de gaze de către consorții de companii pentru a obține împreună prețuri mai bune și un mecanism de solidaritate pentru a asigura automat aprovizionarea cu energie a țărilor amenințate de penurie.

Cea de-a doua simplifică procedurile de autorizare pentru infrastructura de energie regenerabilă.

„Aceste soluții nu sunt perfecte, dar sunt pregătite și ar duce la scăderea prețurilor”, a declarat ministrul austriac Leonore Gewessler.

„Obiectivul rămâne să adoptăm aceste trei texte împreună, ca un singur pachet, lunea viitoare”, a declarat Jozef Sikela.