Noul premier italian Giorgia Meloni a criticat dur Germania marți din cauza poziției Berlinului față de criza energetică din Europa, întrebându-se dacă guvernul german reprezintă cu adevărat valorile europene, relatează Euractiv.

Giorgia Meloni alaturi de Matteo Salvini in parlamentul italianFoto: Piero Tenagli-Ipa Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vorbind în parlamentul de la Roma, Meloni i-a luat apărarea premierului ungar Viktor Orbán care a declarat în mod repetat că nu susține noi sancțiuni împotriva Rusiei și a propus chiar ridicarea celor existente.

„Mereu îl citați pe Orbán dar atitudinea Germaniei este ceva ce numim europenism?”, a întrebat retoric Meloni opoziția italiană.

„Mie mi se pare că UE a ratat niște trenuri și nu datorită suveraniștilor care nu conduc UE”, a mai spus ea, adăugând însă că nu intenționează să devină „majoreta” nimănui în interiorul blocului comunitar.

Comentariile sale au venit în aceeași zi în care miniștrii Energiei din UE și-au exprimat sprijinul pentru un „plafon dinamic” asupra prețurilor gazelor naturale importate din Rusia în contextul în care Germania, Ungaria și alte state europene se opun unei măsuri mai dure.

Ea a mai spus marți că UE „ar trebui să facă mai puține lucruri și să le facă mai bine, și să nu aibă un cuvânt de spus cu privire la orice”.

Totodată, ea a dat asigurări că guvernul său va susține Ucraina , chiar dacă vin „cele mai grele vremuri de după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Giorgia Meloni spune că nu va ceda „șantajului energetic” rusesc

„A ceda șantajului lui Putin în privința energiei nu ar rezolva problema, ci ar exacerba-o, deschizând calea către alte cereri și șantaje", a subliniat marți premierul italian.

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina Italia era una dintre cele mai dependente țări europene de importurile de gaze naturale rusești însă în ultimele luni a căutat alternative la achizițiile de la Gazprom.

Eni, cea mai mare companie energetică italiană, a declarat la începutul lunii octombrie că importurile de gaze naturale din Rusia au scăzut la doar 10%, față de 40% cât erau înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Șefa formațiunii naționaliste Frații Italiei, Giorgio Meloni, a obținut o victorie în alegerile de luna trecută ca parte a unei coaliții care a inclus Forza Italia, condusă de fostul premier Silvio Berlusconi, și Liga anti-imigrație a lui Matteo Salvini.

Vinerea trecută ea a devenit prima femeie din istoria Italiei care a fost desemnată să formeze guvernul și și-a prezentat cabinetul de miniștri propuși, Salvini urmând să ocupe portofoliul cheie de la Infrastructură, poziție din care va putea controla porturile italiene.

Cabinetul său a trecut ieri de votul camerei inferioare a parlamentului italian și va fi votat astăzi de Senatul de la Roma.