Premierul ungar Viktor Orban a declarat partidului său de guvernământ Fidesz că sancțiunile împotriva Rusiei impuse de Uniunea Europeană ar trebui să fie eliminate, a relatat miercuri seara cotidianul proguvernamental Magyar Nemzet, transmite Reuters.

Premierul Ungariei, Viktor OrbanFoto: BART MAAT / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a confirmat informațiile pentru Reuters.

Orban, un critic dur al sancțiunilor UE împotriva Moscovei din cauza invaziei acesteia în Ucraina, a făcut aceste remarci miercuri în cadrul unei reuniuni cu ușile închise a membrilor partidului său.

Magyar Nemzet l-a citat pe Orban spunând - fără a oferi o sursă - că sancțiunile UE au dus la creșterea prețurilor la gaze și a inflației, iar dacă aceste măsuri ar fi eliminate, prețurile la gaze ar scădea imediat cu 50%, în timp ce inflația ar scădea și ea.

Fără sancțiuni, Europa și-ar putea recăpăta puterea și ar putea evita o recesiune iminentă, a declarat Orban, reiterând poziția sa potrivit căreia sancțiunile afectează mai mult Europa decât Rusia.

Pe pagina sa de Facebook, Orban a postat de la reuniunea de partid: "Sancțiunile de la Bruxelles au împins Europa într-o criză energetică".

În iulie, Orban a declarat că UE "și-a tras un glonț în plămâni" prin sancțiunile economice necugetate impuse Rusiei, care, dacă nu sunt retrase, riscă să distrugă economia europeană.

Liderii europeni ai diplomației au convenit miercuri să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei care se vor concretiza în cel mai scurt timp, a anunţat şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell, citat de EFE.

-------

Urmărește ultimele evoluții din a 211-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.