Oamenii s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a se alătura cozii la sicriul reginei Elisabeta a II-a, fără a fi descurajați de avertismentul guvernului de a rămâne acasă pentru a evita să stea ore întregi la coadă pentru a aduce un ultim omagiu suveranei care a stat pe tronul Regatului Unit timp de șapte decenii, relatează Reuters.

Britanicii stau la o coadă imensă pentru a aduce un omagiu reginei Elisabeta a II-aFoto: George Cracknell Wright/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zeci de mii de oameni au ajuns deja la sicriul reginei Elisabeta a II-a, într-un flux constant și solemn, stând la coadă ore întregi în întuneric și frig pentru a aduce un omagiu celui mai longeviv monarh al Marii Britanii, o mărturie a afecțiunii cu care a fost prețuită.

În cursul dimineții de sâmbătă, Ministerul Culturii a anunțat că timpul de așteptare a ajuns la 16 ore pentru a ajunge la Westminster Hall.

La fel ca mulți alții, Sarah Boniface, o agentă imobiliară în vârstă de 60 de ani, era înlăcrimată și emoționată când a părăsit Westminster Hall vineri seară, după ce a stat în picioare timp de 14 ore, după ce l-a văzut pe noul rege la priveghi.

"A meritat fiecare minut. Fiecare minut", a spus ea, reținându-și vizibil lacrimile. "Sunt atât de norocoasă că mi-am prezentat omagiile reginei și că l-am văzut pe noul nostru rege".

Oficialii au început să sosească la Londra

Funeraliile de stat de luni, la care vor participa aproape 100 de președinți și șefi de guvern, inclusiv cei din Statele Unite, Franța, Australia, Japonia, Jamaica și Canada, vor fi probabil unul dintre cele mai mari evenimente ceremoniale organizate vreodată în Marea Britanie.

Vineri, premierul neozeelandez Jacinda Ardern a trecut pe lângă sicriu - unul dintre primii lideri care au sosit în capitala Regatului Unit.

Premierul provinciei canadiene Alberta, Jason Kenney, a descris aglomerația din centrul Londrei ca fiind "această uriașă și diversă adunare de oameni din întreaga lume".

Sâmbătă, Regele Charles al III-lea se va întâlni cu prim-miniștrii din celelalte 14 țări în care este șef de stat. De asemenea, el se va întâlni cu lucrătorii din serviciile de urgență care ajută la organizarea funeraliilor.

Mai târziu, accentul se va muta pe cei mai tineri membri ai familiei regale și pe priveghiul lor.

Nepoții reginei, la catafalcul suveranei

Moștenitorul tronului William și fratele său Harry, care s-au îndepărtat în ultimii ani după ce Harry s-a mutat în Statele Unite, vor sta amândoi lângă sicriu în uniformă militară.

Harry a efectuat două misiuni în cadrul armatei britanice în Afganistan, dar până acum a apărut la procesiuni în costum, după ce și-a pierdut titlurile militare onorifice atunci când s-a retras din îndatoririle regale publice.

Priveghiul va avea loc la sicriul de stejar, care se află pe un catafalc îmbrăcat în mov, drapat în Drapelul Regal și cu Coroana Imperială de Stat așezată deasupra.

Celor doi frați li se vor alătura verișorii lor - Peter Phillips și Zara Tindall, copiii prințesei Anne, prințesele Beatrice și Eugenie, copiii prințului Andrew, și Louise și James, copiii prințului Edward.

Poliția a declarat că un bărbat a fost arestat în urma unei tulburări în apropierea locului unde se află sicriul, vineri seară, pentru o infracțiune în conformitate cu Legea privind ordinea publică.