Parlamentul European a criticat joi mega-proiectul petrolier al TotalEnergies în Uganda și Tanzania, exprimându-și îngrijorarea cu privire la "încălcările drepturilor omului" comise împotriva opozanților proiectului și cerând grupului francez să studieze o alternativă, scrie AFP.

Fermieri din UgandaFoto: BADRU KATUMBA / AFP / Profimedia

Prin ridicarea mâinilor, deputații europeni reuniți la Strasbourg au adoptat un text neobligatoriu care critică în special proiectele de investiții în combustibili fosili din Uganda și Tanzania.

Instituția s-a declarat "profund îngrijorată de încălcările drepturilor omului" comise în aceste două țări, menționând "arestările, intimidările și hărțuirea judiciară a apărătorilor drepturilor omului și a organizațiilor neguvernamentale".

TotalEnergies a anunțat în februarie un acord de investiții de 10 miliarde de dolari cu Uganda, Tanzania și gigantul petrolier chinez CNOOC în cadrul megaproiectului petrolier din Uganda.

Acesta include o conductă de peste 1.400 de kilometri care va lega Uganda de Tanzania, la 16 ani de la descoperirea rezervelor de petrol din regiunea Lacului Albert din vestul Ugandei.

Proiectul a fost aspru criticat de ONG-urile de mediu, care susțin că, din cauza lui, zeci de mii de fermieri își pierd accesul la terenurile lor și reprezintă o amenințare ecologică la adresa regiunii bogate în biodiversitate.

Estimând că mai mult de 100.000 de persoane vor fi probabil strămutate de-a lungul traseului conductei, deputații europeni solicită "compensații adecvate pentru cei strămutați".

În plus, Parlamentul European cere grupului francez să își ia un an înainte de lansarea proiectului pentru a studia "fezabilitatea unei rute alternative care să păstreze mai bine ecosistemele protejate și sensibile și resursele de apă din Uganda și Tanzania".

"Mărturiile persoanelor afectate pe care le-am întâlnit în această vară sunt șocante: amenințări cu moartea, intimidări, încălcările sunt extrem de grave și repetate. Unele familii nu au avut cele necesare pentru a trăi, iar mulți copii nu au fost la școală timp de patru ani", a declarat eurodeputatul francez Pierre Larrouturou (S&D, stânga), care a mers în Uganda la sfârșitul lunii iulie împreună cu alți trei eurodeputați.