UE ar trebui să penalizeze țările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc, a declarat ministrul polonez al climei, în urma deciziei Moscovei de a întrerupe livrările către Polonia și Bulgaria din cauza refuzului acestora de a plăti în ruble, transmite Reuters.

Sediul filialei Gazprom în GermaniaFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Statele membre ale UE par să fie divizate în privința modului în care pot continua să plătească pentru gaz fără a încălca sancțiunile europene impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Polonia, unul dintre cei mai aprigi susținători ai sancțiunilor împotriva Moscovei, susține că blocul comunitar ar trebui să interzică total achizițiile de gaz rusesc.

"Astăzi, ceea ce lipsește sunt sancțiunile complete asupra gazului, asta ar rezolva problema cu Gazprom, problema cu respectarea 100% a sancțiunilor. Așteptăm la aceste sancțiuni", a declarat Anna Moskwa pentru postul privat de televiziune Polsat News.

Principalele state membre ale UE care se opun unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei în domeniul gazelor sunt Austria, Germania și Ungaria, a adăugat ea.

"Contăm pe faptul că vor exista consecințe pentru aceste țări (care plătesc în ruble) și că, în consecință, vor înceta să mai plătească în ruble", a spus Anna Moskwa, fără a preciza ce fel de consecințe dorește Polonia să vadă.

Noul sistem de plată a gazului rusesc, care presupune deschiderea de conturi la Gazprombank, unde plățile în euro sau dolari vor fi convertite în ruble, oferă o marjă de manevră care ar putea face ca unele țări să continue să cumpere gaz rusesc, fragilizând frontul unit al blocului împotriva Moscovei.

Referințe: