Ungaria va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti petrolul și gazele primite din Rusia, a declarat pentru CNN ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

Peter SzijjartoFoto: Ovsyannikova Yulia / Zuma Press / Profimedia

„85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea noastră cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracție, nu am ales situația”, a declarat oficialul ungar.

Szijjártó a spus că nu există surse sau rute alternative care să le permită să înceteze importul de energie rusească în următorii câțiva ani.

În cadrul schemei de plată impuse de Rusia, importatorii de energie au fost nevoiți să deschidă două conturi bancare la Gazprombank - un cont în valută și un cont în ruble. Veniturile din vânzări sunt plătite în valută străină (dolari sau euro), care este apoi convertită de Gazprombank în contul de ruble.

Se pare că alte câteva țări folosesc această schemă. Un document publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană arată că „pare posibil” să fie respectate noile reguli impuse de Rusia fără a intra în conflict cu legislația UE. Experții spun că sistemul de plăți rusesc permite Moscovei accesul la veniturile din energie, indiferent de sancțiunile aplicate valutelor străine.

Potrivit CNN, întregul proces este extrem de neclar din punct de vedere legal, iar această schema îi oferă președintelui rus Vladimir Putin un avantaj politic - forțează companiile să intre în schema lui și să plătească în ruble.

Rusia a anunțat miercuri că a sistat complet livrările de gaze către Bulgaria și Polonia din cauza că aceste țări nu vor să plătească în ruble.

CITEȘTE ȘI: