Grupul energetic austriac OMV, unul dintre cei mai mari importatori de gaze rusești, se pregătește să deschidă conturi în ruble la Gazprombank în Elveția, a scris joi Financial Times, citând persoane care au cunoștință de aceste demersuri.

Rusia vrea doar ruble pentru gazul exportat în EuropaFoto: DreamsTime

Guvernul Austriei a spus miercuri că livrările de gaze naturale rusești către această țară continuă fără restricții și nu există niciun indiciu că acest lucru se va schimba, în timp ce se străduiește să găsească surse alternative.

FT a scris și că grupul Eni din Italia, un alt mare client al Gazprom, își evaluează opțiunile. Compania susținută de guvernul italian are timp până la sfârșitul lunii mai, când va trebui să facă următoarea plată pentru livrările rusești, pentru a lua o decizie finală au spus oficiali italieni pentru publicația britanică.

Un purtător de cuvânt al OMV a declarat pentru Reuters că societatea lucrează la o soluție care să respecte sancțiunile, dar a refuzat să precizeze dacă aceasta înseamnă utilizarea conturilorîn ruble, iar Eni a refuzat să comenteze.

Compania germană Uniper va face plățile pentru gazul rusesc către o bancă din Rusia și nu o va mai face către o bancă din Europa, a declarat joi compania pentru ziarul Rheinische Post.

Ungaria va folosi schema de plată în ruble cerută de Vladimir pentru a plăti petrolul și gazele primite din Rusia, a spus ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

Potrivit unei surse Bloomberg, patru cumpărători europeni de gaz rusesc au plătit deja cu ruble, iar zece și-au deschis cont la Gazprombank, așa cum a cerut Kremlinul

Rusia a anunțat miercuri că a sistat complet livrările de gaze către Bulgaria și Polonia din cauza că aceste țări nu vor să plătească în ruble. (foto articol © Nikolay Antonov | Dreamstime.com)

Referințe:

---