Germania și partenerii săi, printre care Uniunea Europeană, Franța și România, explorează modalități de a reduce dependența Republicii Moldova față de Rusia, a anunțat marți ministrul german de Externe Annalena Baerbock, citată de Reuters.

Annalena BaerbockFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

Resursele Republicii Moldova, o țară cu o populație de mai puțin de 3 milioane de locuitori, au fost întinse la limită după ce pe teritoriul său au ajuns mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor decât în orice altă țară europeană.

Rep. Moldova este puternic dependentă de importurile energetice din Rusia, autoritățile de la Chișinău fiind nevoite să decreteze starea de urgență în luna octombrie a anului trecut după ce Gazprom nu a livrat cantitățile de gaz din cauza unei dispute privind prețurile.

Moldova și-a achitat datoria față de compania energetică rusească în luna noiembrie dar a fost nevoită să instituie din nou starea de urgență la sfârșitul lunii ianuarie după o nouă dispută cu aceasta.

Germania promite ajutor Republicii Moldova

„Vrem să evaluăm alături de partenerii noștri moldoveni cum putem ajuta Republica Moldova să își reducă dependența față de Rusia din punct de vedere economic, financiar și în ceea ce privește nevoile energetice, și pentru a întări reziliența țării”, a declarat Annalena Baerbock la o conferință din Berlin.

Germania anunțase anterior că va acorda un împrumut de 50 de milioane de euro Chișinăului pentru a ajuta țara să facă față valului de refugiați și creșterii prețurilor la energie.

Premierul moldovean Natalia Gavrilița le-a cerut participanților la conferință să susțină diversificarea surselor energetice ale Chișinăului.

Chișinăul este complet dependent de importurile de gaz rusesc

„Suntem singura țară din Europa care importă 100% din gazele naturale dintr-o singură sursă, Gazprom”, a subliniat ea.

„Moldova este cea mai vulnerabilă vecină a Ucrainei. Moldova are nevoie astăzi de prieteni buni și parteneri de încredere”, a mai afirmat aceasta.

Republica Moldova și Ucraina s-au cuplat cu succes la rețeaua electrică Europeană la jumătatea lunii martie, după ce s-au decuplat de cea a Rusiei.