Moldova a anunţat vineri că şi-a achitat datoria către gigantul rus Gazprom, cu care este angajată într-o dispută privind preţul gazelor şi care ameninţase că va întrerupe aprovizionarea, relatează AFP.

GazpromFoto: Gazprom

Într-un comunicat publicat pe site-ul său, compania ruso-moldovenească Moldovagaz a declarat că „a transferat către Gazprom plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și în prima jumătate a lunii noiembrie a acestui an”.

Vineri a fost termenul limită pentru plata a circa 65 de milioane de euro din datoria la gaze a Moldovei, după ce Gazprom a acordat miercuri o perioadă suplimentară de două zile „în mod excepțional”.

Moldova, o țară săracă din fosta URSS care se aprovizionează în mod tradițional din Rusia, se află în chinurile unei grave crize energetice.

Datoria sa față de Gazprom a explodat în octombrie din cauza unei creșteri bruște a tarifelor decise de Moscova, acuzată de mai multe țări occidentale, aflate și ele în faza de penurie, că folosește gazul ca mijloc de presiune, ceea ce Kremlinul neagă.

Gazprom a amenințat Moldova că va întrerupe livrările de gaz din lipsă de plată.

Parlamentul Republicii Moldova și-a modificat de urgență joi legea bugetului pentru achitarea acestei datorii.

La sfârșitul lunii octombrie, Chișinăul și gigantul rus prelungiseră cu cinci ani contractul dintre ei, după câteva săptămâni de negocieri dure.