Sancțiunile financiare anunțate împotriva Rusiei în contextul conflictului cu Ucraina urmăresc în special limitarea posibilității acesteia de a se împrumuta pe piețele financiare internaționale: AFP a încercat să afle ce înseamnă asta pentru investitori și pentru Moscova.

Anna Zadornova, economist UBSFoto: CNBC

Cum sunt finanțate statele?

Statele trebuie să împrumute mulți bani pentru a-și finanța cheltuielile publice. Prin urmare, emit titluri de creanță (numite obligațiuni) care sunt achiziționate de investitori din întreaga lume (bănci, fonduri de pensii, asigurători etc.). Rata dobânzii pe care o primesc și graficul de plată sunt stabilite în prealabil, precum și durata împrumutului. Aceasta este așa-numita piață primară, spre deosebire de piața secundară, unde obligațiunile sunt ulterior tranzacționate între investitori.

Statele lansează frecvent noi împrumuturi pentru a le rambursa pe cele scadente, ceea ce se numește refinanțare a datoriilor. Atâta timp cât creditorii au încredere în el, un stat poate emite datorii la rate rezonabile ale dobânzii.

Ce schimbă noile penalități?

Investitorii americani nu vor mai putea cumpăra noi datorii rusești emise după 1 martie. De asemenea, statului rus îi va fi imposibil să acceseze piețele europene de capital pentru a-și refinanța datoria.

Japonia va interzice, de asemenea, emisiunea și tranzacționarea obligațiunilor guvernamentale rusești. La rândul ei, Canada a anunțat „noi interdicții privind tranzacțiile directe și indirecte legate de datoria suverană a Rusiei”.

Ruble rusesti Foto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

Ce alte soluții are Rusia să se finanțeze?

„De acum încolo, Rusia va folosi surse naționale și propria piață pentru a se finanța”, a declarat pentru AFP Kaan Nazli, economist și manager de portofoliu specializat în datorii pe piețele emergente la firma de investiții Neuberger Berman.

„Dacă ar fi fost o piață emergentă precum Turcia și Africa de Sud, de exemplu, care se bazează în întregime pe piața financiară pentru a-și finanța deficitele bugetare, problema ar fi fost mai mare. Dar, din moment ce situația financiară a Rusiei este solidă, aceste restricții generează cu siguranță costuri suplimentare și îi împiedică capacitatea de a constitui fonduri de rezervă, dar nu este ceva grav pentru ea", a spus el.

Care sunt implicațiile pentru finanțele rusești?

Pentru Anna Zadornova, economist la UBS, „implicațiile bugetare ale restricțiilor asupra noilor emisiuni de datorii suverane sunt limitate de nivelul scăzut al datoriei publice (16% din Produsul Intern Brut), venituri bugetare mai mari decât cele așteptate (în special datorită veniturilor din petrol și sectorul gazelor, unde prețurile sunt în prezent foarte mari, nota editorului) și capacitatea pieței locale de a absorbi datoria viitoare denominată în ruble”.

Deja astăzi, investitorii străini dețin puțin peste un sfert din obligațiunile rusești restante, potrivit datelor agenției financiare Bloomberg. Potrivit lui Zadornova, sancțiunile dezvăluite marți „nu vor duce (...) la necesitatea imediată ca investitorii străini să-și lichideze deținerile de obligațiuni rusești”.

Impactul va avea ca rezultat, în special, „o lichiditate din ce în ce mai redusă pe piața secundară” având în vedere volumele tranzacționate, crede ea. (AFP)

Ministerul rus de Finanțe a anunțat miercuri într-o declarație că „deciziile privind necesitatea organizării licitațiilor pentru plasarea obligațiunilor de stat ruse în următoarele săptămâni vor fi luate în considerare ținând cont de condițiile pieței”. El a preferat să le anuleze pe cele programate pentru 22 februarie din cauza volatilității pieței financiare.

Rusia promite că va avea un răspuns „puternic” și dureros” la sancțiunile anunțate de SUA după ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste pro-ruse din Ucraina.

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială: va exista un răspuns puternic la sancțiuni, nu neapărat simetric, dar bine calculat și dureros pentru partea americană”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat de presă, citat de AFP și Tass.

Președintele american Joe Biden a anunțat marți seară impunerea unei "prime tranșe" de sancțiuni pentru Rusia, cea mai dură fiind tăierea posibilității de finanțare de la instituțiile financiare vestice sau de pe piețele de capital.

Întregul sector bancar rus ar putea fi vizat de sancțiuni, a avertizat un oficial american.

Averile combinate ale celor mai bogaţi oameni din Rusia au scăzut cu 32 de miliarde de dolari în acest an, iar escaladarea conflictului din Ucraina ar urma să conducă la o diminuare şi mai importantă a averilor, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Pe același subiect: