Cele 27 de state membre ale UE au aprobat marți un „pachet de sancțiuni” „în unanimitate” împotriva Rusiei, care „o va răni foarte grav”, după decizia acesteia de a recunoaște teritoriile separatiste din estul Ucrainei.

Jean-Yves Le DrianFoto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia

„Am convenit asupra unui prim pachet de sancțiuni în unanimitate”, a anunțat șeful diplomației franceze Jean-Yves Le Drian, după întâlnirea a 27 de miniștri de externe de la Paris, potrivit AFP.

Aceste sancțiuni, care trebuie încă adoptate oficial pentru a intra în vigoare, „vor răni foarte tare Rusia”, a adăugat șeful diplomației UE, Josep Borrell, precizând că:

  • înghețarea averilor și interzicerea vizelor îi vor viza în special pe cei 351 de deputați ruși ai Dumei care a aprobat recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste.
  • „Sancțiunile vor viza și 27 de persoane și entități care contribuie la subminarea sau amenințarea integrității teritoriale a Ucrainei, a suveranității și a independenței acesteia”, a detaliat Josep Borrell, referindu-se la „acei actori din sectorul apărării care joacă un rol în invazia” țării, „cei care au lansat o campanie de dezinformare împotriva Ucrainei” și „băncile care finanțează oficialii ruși și alte operațiuni în aceste” teritorii separatiste.
  • UE intenționează să vizeze „relațiile economice dintre cele două regiuni și Uniunea Europeană”
  • și, în final, „capacitatea statului rus și a guvernului său de a accesa piața noastră financiară și piețele europene de capital pentru a-și refinanța datoria”, a adăugat el.

"Sancțiunile nu au efecte miraculoase. Dar sancțiunile rănesc economic și rănesc oamenii vizați", a spus Borrell, subliniind că țările membre UE au decis să mai păstreze „muniție (...) pentru a răspunde noilor acțiuni din partea Rusiei”, pentru că „povestea nu s-a terminat”.

„Această fermitate lasă întotdeauna ușa deschisă către diplomație”, a subliniat Le Drian, menționând totodată că „toate eforturile diplomatice (...) s-au lovit de un zid” în ultimele săptămâni.

„Președintele Putin nu mai onorează semnătura Rusiei”, a deplâns el, adăugând că întâlnirea programată vineri la Paris cu omologul său rus Serghei Lavrov a fost anulată.

În acest caz, președintele Macron, criticat de opoziția din Franța pentru medierea nereușită, „și-a asumat responsabilitățile”, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

„Și-a făcut datoria și a încercat să facă totul pentru a evita războiul”, a spus ministrul Afacerilor Externe.

"Președintele Republicii cunoaște metodele, caracterul, cinismul lui Vladimir Putin. Nu este naiv în discuțiile sale", a adăugat el.