Vladimir Putin a recunoscut independența Donețk și Luhansk, cele două regiuni separatiste din Ucraina care s-au proclamat „republici populare” în 2014. Chiar dacă Rusia a negat în permanență o implicare în conflictul dintre separatiști și autoritățile de la Kiev, Moscova i-a susținut pe aceștia financiar și militar de-a lungul timpului. Ce înseamnă acum recunoașterea independenței?

Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia Images

În primul rând, Rusia susține că Donețk și Luhansk, cunoscute generic ca Donbass, nu fac parte din Ucraina. Acest lucru deschide calea Moscovei de a trimite forțe armate în regiune cu argumentul că intervine ca aliat să ofere protecție împotriva agresiunii Ucrainei.

Membru al parlamentului rus și fost lider politic la Donețk, Alexander Borodai a declarat luna trecută pentru Reuters că separatiștii vor apela la Rusia pentru a-i ajuta să preia controlul unor părți din regiunile Donețk și Luhansk încă aflate sub controlul forțelor ucrainene. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar putea duce la un conflict militar deschis între Rusia și Ucraina.

De asemenea, recunoașterea de către Rusia a independenței Donețk și Luhansk anulează efectiv acordurile de pace de la Minsk din 2014-2015, care, deși încă neimplementate, au fost văzute până acum de toți, inclusiv de Moscova, drept cea mai bună șansă pentru soluționarea conflictului. Acordurile prevedeau un grad mare de autonomie pentru cele două regiuni din estul Ucrainei.

Cum poate răspunde Occidentul la mutarea lui Putin

Guvernele occidentale au avertizat Moscova că orice mutare militară peste granița cu Ucraina ar atrage un răspuns puternic, inclusiv sancțiuni financiare stricte.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat săptămâna trecută că recunoașterea celor două regiuni separatiste „ar submina și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ar constitui o încălcare gravă a dreptului internațional și va pune sub semnul întrebării angajamentul declarat al Rusiei de a continua pe cale diplomatică pentru o soluționare pașnică a crizei”.

El a spus că va va fi nevoie un răspuns „rapid și ferm” din partea Statelor Unite și a aliaților săi.

A recunoscut Rusia și alte regiuni separatiste?

Răspunsul la această întrebare este da. Este vorba de recunoasterea Abhaziei și a Osetiei de Sud, două regiuni separatiste din Georgia. Le-a oferit un sprijin financiar extins, a acordat cetățenie locuitorilor și a staționat în zonă mii de militari.

În cazul Georgiei, Rusia s-a folosit de recunoașterea regiunilor separatiste pentru a justifica o prezență militară masivă în fosta republică sovietică vecină, în încercarea de a împiedica pe termen nelimitat aspirațiile de aderare la NATO. Aceleași considerații s-ar aplica și Ucrainei.